Добрич, 12 май /Юлияна Христова, БТА/
Над 50 известни и не толкова познати манастири, църкви, джамии, синагоги и други свети места на територията на областите Добрич и Констанца ще привличат туристи, съобщават от Областния информационен център за новия религиозен маршрут. Туристическият продукт е подготвен по партньорски проект на Европейския институт по културен туризъм “Еврика” в Добрич и хуманитарната фондация “Клопот” в Констанца с подкрепата на Програмата за трансгранично сътрудничество “Interreg V-A Румъния-България 2014-2020 г.”. Инициативата ползва ресурс от близо 474 000 евро.
По пътя на храмовете е заснет и 20-минутен филм, а пътешествените ще могат да следват маршрута и с безплатно мобилно приложение, посочват от информационния център.
В рамките на проекта е подготвен и яхтен круиз по българското и румънското крайбрежие, както и етномаршрут на сватбени ритуали и други местни традиции и обичаи. Сред новите атракции са Фестивал на пясъчните фигури и Фестивал за танцьори аматьори, който вече е имал премиера в Констанца.