Около шест села са унищожени, а стотици цивилни са затрупани под отломките

 

ДУБАЙ, 8 октомври /ТАСС/. Над 2000 души загинаха и повече от 9000 бяха ранени при опустошително земетресение и последващи трусове в Западен Афганистан, съобщи агенция Ройтерс в неделя, позовавайки се на служител от местната служба за извънредни ситуации.

Според агенцията “молла Джанан Сайек, говорител на Министерството на бедствията, каза пред Ройтерс, че 2053 души са загинали, 9240 са ранени и 1329 къщи са повредени или разрушени”.

Асошиейтед прес съобщи по-рано, позовавайки се на Абдул Уахид Раян, говорител на Министерството на информацията и културата, че “броят на загиналите от земетресението в Херат е по-висок от първоначално съобщения. Около шест села са унищожени и стотици цивилни са били заровени под отломките.”

Новинарската агенция AFP заяви по-рано през деня, цитирайки Билал Карими, заместник-говорител на талибаните (забранени в Русия), че над 1000 души са били убити при смъртоносното земетресение.

Европейският средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) обяви на 7 октомври, че земетресение с магнитуд 6,2 по Рихтер е разтърсило западната част на Афганистан. Епицентърът се намираше на 42 километра (над 26 мили) северозападно от град Херат, който има население от около 272 000 души. По-късно се съобщава за поредица от вторични трусове след силното земетресение.