• В резултат на инцидент в мина в Казахстан загинаха 16 души, а още няколко десетки са в неизвестност. Това съобщиха от организацията Arcelormittal Temirtau, която притежава предприятието.

„Издирването на 31 миньори продължава. 16 миньори са открити без признаци на живот“, се казва в съобщението.

Президентът на страната Касим-Жомарт Токаев вече е наясно със случилото се. Както се посочва в пресслужбата на държавния глава, той изрази съболезнования на близките на жертвите, а също така пожела бързо възстановяване на всички, пострадали в резултат на извънредната ситуация.

„Държавният глава възложи на правителството да окаже цялата необходима помощ на семействата на миньорите. Създадена е правителствена комисия за изясняване на обстоятелствата около инцидента“,  се казва в изявлението на пресслужбата на президента на Казахстан.

Инцидентът в мината е станал рано сутринта. Преди това имаше експлозия на газ метан в лавата. Поне така твърдят представители на Arcelormittal Temirtau. Президентът на Казахстан вече е наредил на кабинета на министрите да спре да инвестира в организацията.

По време на бедствието в мината е имало 252 души. Успяхме спешно да евакуираме 205. На място има спасители и цялата необходима техника.