В благодарствената си реч Метайер смирено сподели радостта си от представянето на Франция и решимостта си да популяризира качеството на работата, произведена от занаятчии пекари и готвачи на сладкиши по целия свят.

Французойката Нина Метайе постигна историческо събитие, като официално бе коронясана за най-добрия сладкар в света, като за първи път жена получи това престижно отличие.

Титлата Световен сладкар на годината за 2023 г. й бе присъдена от Международния съюз на пекарите и сладкарите (UBIC) по време на търговски панаир, организиран в Мюнхен.

Изразявайки своята благодарност, тя написа в Instagram: „На този почетен ден бих искала да благодаря на занаятчиите, които ме придружават ежедневно, на ентусиастите, които работят с мен и за които това е много повече от професия“, написа тя в Instagram.

„Тази награда ме трогва още повече, защото кариерата ми започна в пекарството. Радвам се да представлявам Франция и да допринеса за популяризиране на качеството на работата на занаятчии пекари и готвачи на сладкиши по целия свят“, каза тя в речта си при приемането.

Родената в Ла Рошел сладкарка, сега на 35 години, усъвършенства уменията си в уважаваното училище Ferrandi в Париж, където завършва като първа класа.

След това се присъединява към екипа на Яник Алено в престижния Le Meurice в Париж, започвайки като чиновник, но бързо се изкачва в йерархията.

През 2015 г. френският готвач Жан-Франсоа Пиеж, който имаше за цел да грабне две звезди Мишлен за новото си начинание, Grand Restaurant, я избра за главен сладкар.

И не е изненадващо, че ресторантът грабна тези две желани звезди само година по-късно!

Оттогава тя е коронована с титлата „Готвач на сладкиши на годината“ през 2016 г. от списание Le Chef, а на следващата година – „Готвач на сладкиши на годината“ от ръководството на Gault et Millau.

На фронта на социалните медии тя има доста последователи: повече от 220 000 фенове в Instagram и 25 000 абонати на нейния канал в YouTube, където тя предава своето сладкарско ноу-хау.

В момента Métayer е главният мозък зад „Delicatesserie“, нейния онлайн бизнес за сладкиши и консултантски услуги, с две локации в региона Ил дьо Франс.