За да разберете какво остава след края на една любовна връзка или ако вие самите преживявате такъв, заповядайте в Музей на разбитите сърца. Но се въоръжете с носни кърпички! Музей на разбитите сърца е едно от най-сантименталните места в Европа.

Като локализирана институция, Музей на разбитите сърца отваря врати през 2010 г. в хърватската столица Загреб. Но всъщност дейността му започва няколко години по-рано под формата на пътуващи изложения.
Идеята се ражда след като самите му основатели – филмовият продуцент Олинка Вищица и скулпторът Дражен Грубишич, слагат край на 4-годишната си интимна връзка през 2003 г. Тъй като не успяват да разделят сантименталните спомени от връзката си, а не искали просто да ги изхвърлят на боклука, двамата решават да направят изложба, олицетворяваща болката по миналото.
Музей на разбитите сърца
Така заедно с вещите, дарени от приятели и познати, три години по-късно се ражда и първата колекция. За отрицателно време тя се превръща в международна атракция, а благодарение на световното си турне събира „експонати“ от цял свят.
След като не успяват да предизвикат интереса на хърватското Министерство на културата, което да им осигури временно помещение за изложбата, Вищица и Грубишич инвестират собствени средства в наема на 300 кв.м площ, която превръщат в първия частен музей в града. По ирония на съдбата, разположен точно срещу Кметството, където десетки двойки ежедневно сключват граждански брак.
Музеят на разбитите сърца е идеалното място за съхранение на личните спомени, които не можете да захвърлите на боклука с лека ръка, но и които знаете, че не е здравословно да държите близо до себе си, за да не ви напомнят за нещастната любов, която сте преживели. Това е мястото, което може да затвърди мнението си, че любовта е губене на време или точно обратното – да осъзнаете какви щастливци сте, че все още вярвате в нея чрез човека, с когото споделяте живота си.
От друга страна Музей на разбитите сърца се явява един от най-ефективните терапевтични методи за лекуване на разбито сърце. Защото за разлика от деструктивните психологически техники за възстановяване на вътрешната хармония на личността след раздялата с любимия, той дава възможност на „страдалците“ да се отърсят от емоционалния колапс, превъръщайки спомените от любовната си връзка в тържествена церемония, увековечена във времето. Чрез даряването на вещи, превъзмогващите раздяла могат да излеят болката си пред света, да извадят на показ негативните страни на бившия си партньор, да дадат нов живот на овехтелите си спомени.
Музеят на разбитите сърца е идеалното място за съхранение на личните спомени, които не можете да захвърлите на боклука с лека ръка, но и които знаете, че не е здравословно да държите близо до себе си, за да не ви напомнят за нещастната любов, която сте преживели. Това е мястото, което може да затвърди мнението си, че любовта е губене на време или точно обратното – да осъзнаете какви щастливци сте, че все още вярвате в нея чрез човека, с когото споделяте живота си.
Днес в залите на Музей на разбитите сърца са изложени 100 от общо 1000 експоната, дарени от „разбити сърца” от цял свят. Много от предметите се подменят периодично, но друга част от тях са постоянно на показ. Такива са например бяло плюшено мече, държащо сърце с надпис „Обичам те” и едно доста окаяно градинско декоративно джудже (пристигнало от Любляна). А сред най-необичайните експонати се нарежда малко шишенце, пазещо нечии изплакани сълзи след приключване на любовната връзка. Всъщност тук можете да видите какво ли не – от сватбени рокли на зарязани пред олтара булки, през очилата на покоен съпруг до бельо и палави белезници на невярна приятелка.
Музей на разбитите сърцаВсички тези сантиментални вещи, заедно с куп снимки, документи и писма са изложени в предметната зона на сградата, символично оформена като деформирано сърце. Всеки експонат е придружен с пояснение за датата и мястото на любовната връзка, както и с кратко описание от страна на притежателя й (оставащ анонимен, разбира се). Малките бележки са наситени с толкова много страст, романтика и болка, че докато ги четете можете да усетите страданието на техните автори.
Във виртуалния сектор на Музей на разбитите сърца ви очаква дигитална колекция от снимки и документи на регистрирани посетители на музея или самите вие можете да станете такива. Това е нещо като своеобразна социална мрежа, в която посетителите споделят своя сантиментална информация публично, като в същото време сами определят дали тази информация да е видима за останалите гости на музея.
Третата част от музея може да бъде наречена „изповедалня”. Или иначе казано, това е интерактивната зона на музея, където посетителите могат да съхраняват вещите или посланията си или да записват признанията си в уединение.
Музей на разбитите сърцаЗа краткото си време на съществуване Музей на разбитите сърца е спечелил стотици хиляди почитатели, а славата му се е разнесла по цял свят. През 2011 г. той бе удостоен с наградата „Кенет Хъдзън” като най-иновативният музей на годината в Европа. А за разлика от повечето си събратя е отворен целогодишно, при това през всичките 7 дни в седмицата.
И дори в момента да си мислите, че това е най-тъжната туристическа атракция, която някой може да създаде, Музей на разбитите сърца в Загреб всъщност е едно от най-романтичните места в света. Може би затова, в Деня на влюбените – Свети Валентин, броят на посетителите тук нараства двойно. Защото този музей представлява една своеобразна холограма от спомени и емоции, въплъщаващи най-съкровените и мили моменти на множество отдавна приключили любовни истории и вероятно променили също толкова съдби. Той е опит да се надскочи личното страдание като се повярва в нещо по-смислено и по-възвишено, да се осъзнае твърдението, че любовта е вечна – сменят се само нейните приемници.

Замислете се, вие самите бихте ли споделили публично нещастния край на личната си любовна история като дарите на Музей на разбитите сърца някои от най-сантименталните си спомени, останали след нея?

https://planettours.wordpress.com