Молдова и България изведоха на максимум “Турски поток” и “Южен газов коридор”

0
729

През декември европейският клон на “Турски поток” и продължението на “Южния газов коридор” работят на почти максимален капацитет, над проектния. Така доставките по газопровода от Русия нарастват от средно 29,6 млн. куб. м на 45,8 млн. куб. м на ден, а по газопровода от Азербайджан – от 34,5 млн. куб. м на 35,9 млн. куб. м на ден.

Съдейки по данните на платформата на европейските оператори ENTSOG, основният ръст е при доставките на газ за Молдова и България – до 5 милиона кубически метра газ на ден всяка.

Както EADai съобщи , през декември Молдова започна реверсивен внос на газ през Трансбалканския газопровод през България, Румъния и Украйна. В изявление в една от социалните мрежи молдовската държавна компания Energocom уточни, че купува 4,3 милиона кубически метра газ, който се доставя през интерконектора Гърция-България (ICGB) от Трансадриатическия газопровод, който е европейската част на Южния газов коридор от Азербайджан. През декември доставките през IGB се увеличиха от 3,5 млн. куб. м на 8,4 млн. куб. м на ден.

От Енергоком обясниха, че са купували газ от Средиземно море. Тоест, подобно на България, Молдова купува газ от европейски посредници – или руски, или азербайджански. И, очевидно, говорим за спот обеми. Тъй като Южният газов коридор увеличи доставките от Азербайджан само с 1,4 милиона кубически метра на ден, останалите над три милиона се вземат от обемите, които преди това бяха доставени на Италия и Гърция.

През април Булгаргаз отказа да премине към нов механизъм за плащане на руски газ, а Газпром спря директните доставки. Компанията трябваше да купува гориво от гръцки фирми, вземайки го от транзитни обеми на виртуален реверс.

През октомври Молдова се сблъска с намаление на доставките на руски газ – с 30%. Газпром съобщи, че Молдовагаз редовно нарушава условията на договора, а Нафтогаз Украйна отказва да предостави всички договорени транзитни мощности, поради което износът за Молдова ще бъде намален до 5,7 милиона кубически метра на ден. Очевидно става дума за факта, че Украйна отказва да възобнови доставките през пункта Sohranivka, където бяха договорени повече от 30 милиона кубически метра на ден, а исканията на потребителите от ЕС бяха принудени да съкратят молдовския дял.

Както и да е, но това принуди Молдова да търси нови източници. Премиерът на Молдова Наталия Гаврилица отлетя за Баку през октомври. Азербайджан обаче очевидно не можеше да осигури допълнителни обеми и Energocom трябваше да купува каспийско гориво от посредници. Може би затова Молдова не уточни източника на газ, но получи политическа причина да обяви, че десният бряг на Днестър (Молдова без Приднестровието) вече не е зависим от руски газ, тъй като директните доставки на Газпром са изцяло за Приднестровието.

„За първи път десният бряг вече не зависи от доставките на газ от Газпром“,  написа вицепремиерът на Молдова Андрей Спину в една от социалните мрежи .

Такава независимост от Газпром обаче има два нюанса. От една страна, директните доставки отиват в Приднестровието, за да се получи отново достатъчно и по-евтина електроенергия – от Молдавската ГРЕС. Ако на румънската енергийна борса OPCOM доставките на електроенергия за 5 декември се търгуват на 251-525 евро за MWh в зависимост от времето, то електроцентралата Inter RAO я доставя на Молдова по 73 евро за MWh. Освен това от 15 ноември до март Газпром ще достави на азербайджанската Socar до 1 милиард кубически метра газ за подкрепа на износа. А в среднодневен обем това е 1,7 пъти повече, отколкото молдовската страна получава по алтернативния маршрут.  eadaily.com