Д-р Благомир Здравков: Едни от най-тежките ни случаи на деца с COVID-19 бяха на неваксинирани родители

0
1268

 

 

  • Бустерните дози са средство за поддържане на напрегнат имунитет срещу вируса.

Д-р Благомир Здравков е изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“. Той завършва медицина през 2009 г. и започва работа като анестезиолог-реаниматор в клиниката по Кардиохирургия на УМБАЛ „Св. Анна”. От 2011 до 2015 г. е част от преподавателския състав на Катедрата по анестезиология и интензивно лечение при МУ-София в база 1 УМБАЛ „Александровска” и база 2 УБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. От 2015 г. е с придобита специалност по Анестезиология и интензивно лечение, а от 2016 г. е магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт. Д-р Здравков е отличен за професионалната си дейност с награди от МЗ, БЛС и УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”. С участия в български и международни форуми по АИЛ и спешна медицина.

Д-р Здравков, в последните седмици наблюдаваме леко нарастване на случаите на COVID-19 у нас. Как очаквате да се развие разпространението на вируса през следващите месеци?

Увеличение се наблюдава, но се увеличават и останалите респираторни инфекции. Изолацията от пандемията доведе до това много деца към момента да не са имали контакт с грипни, парагрипни и други вируси. Това от една страна е добре, но от друга води до по-тежко, а понякога и атипично протичане на тези заболявания. Що се отнася до ковид инфекцията при деца – в нашата болница лекувахме едни от най-тежките случаи от цялата страна и за щастие резултатите сочат, че сме се справили отлично. Считам, че към момента и колегите, и системата, сме готови да се справим със ситуацията ако тя се усложни.

Вирусът се променя и развива постоянно и това го прави изключително непредвидим. Според Вас, можем ли да очакваме нови вълни? Студеното време и все по-честото събиране на големи групи хора, ще се отрази ли на развитието на вируса?

Да, можем да очакваме нови вълни, но натрупаният опит ни дава увереност, че дори при изменчивост на вируса и симптоматиката, причинена от него, ще се справим. За съжаление COVID-19 погуби много хора, включително и деца, но истината е, че и медиците и пациентите, извървяхме дълъг път и сега сме по-подготвени, знаем как да се пазим, подобрихме терапевтичните алгоритми.

Неизменно студеното време ще се отрази на всички респираторни инфекции затова е важна личната хигиена и използването на предпазни средства.

Вие препоръчвате ли поставянето на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19?

Бустерните дози са средство за поддържане на напрегнат имунитет срещу вируса. Чрез тях, в най-голяма степен, се предпазваме  от тежко протичане на инфекцията с летален изход. Именно по тази причина бустерите се препоръчват за медицинските специалисти, хора със сериозни хронични заболявания, както и за пациенти с компрометирана имунна защита.

Можете ли да споделите какви са най-сериозните постковид усложнения, с които Вие сте се сблъсквал в работата си? Срещат ли се при деца?

Едно от най-сериозните усложнения след контакт с вируса е мултисистемният възпалителен синдром. Той възниква в следствие на патологична имунна реакция на организма срещу вируса. Може да засегне всички органи и системи, включително и сърдечния мускул. Децата са с висока температура, с обриви, с изразена отпадналост. Тогава консултацията с лекар е задължителна.

Какво бихте казали на тези, които все още се колебаят да се ваксинират?

Едни от най-тежките ни случаи на деца с COVID-19 бяха на неваксинирани родители. Естественият имунитет е по-малко устойчив и това вече се доказа, така че ваксините си остават най-добрата предпазна мярка за справяне с COVID-19.

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициативата „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на информирано решение за поставяне на ваксина.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.