Според съобщения в медиите в Бразилия двама пациенти, които са били тествани за коронавирус, са показали неочакван резултат – те са били заразени с два щама SARS-CoV-2 наведнъж. Такива данни бяха представени според констатациите на Националната лаборатория по компютърни науки (подразделение на бразилското министерство на науката). Освен това един от щамовете е нов вариант, открит преди това в Южна Африка, а самите пациенти са страдали от болестта в лека и асимптоматична форма. Изследователите предполагат, че инфекцията се е случила почти една след друга с кратък интервал от време. Затова те за пореден път подчертаха важността на използването на лични предпазни средства.

Пред AiF.ru лекарят-терапевт и имунолог Ирини Ярцевой сподели наистина ли може да се случи това и може ли в болен да има два штама едновременно.

– Нужно е да се разбере, как всичко това работи. Имаме нос, носът ни е вдишвал целия въздух, който е наоколо. Какво в този въздух витае, никому не е известно. Там може да бъде всичко в неопределено количество. Всичко това, което е живо, започва някак да се опитва да проникне вътре в организма, но се сблъсква с нашия клетъчен имунитет, който се старае максимално да унищожи патогена още на равнището на попадането в носа. Слузта в носа постоянно се бори с външните фактори, за да не проникнат те по-нататък. Следователно, когато ние вземаме анализ от носа, това още не означава, че човек вече боледува и че този вирус е проникнал дълбоко в  организма.

Два щама могат да влязат по-дълбоко в организма, това се случва. Разбира се, тялото обикновено има достатъчно сила, за да потисне по-голямата част от патогените. Той може да пропусне някои, без да разпознае определен тип клетки. Това означава, че тялото не е разпознало, че патогенът е чужд, и случайно го е пропуснало, това се случва. Но има и концепция – кръстосан имунитет. Ако човек се сблъска с коронавирус, той формира имунитет. Дори да има молекула, подобна на тази болест, той ще я неутрализира. Това е опасно в случая, когато пациентите са отслабени, при които имунната система е напълно отслабена – за пациенти след химиотерапия, със СПИН и други.