МИСТЕРИОЗНА КАРАВАНА СЕ ПОЯВИ НА БОЛАТА И МИСТЕРИОЗНО ИЗЧЕЗНА

0
999

Мистериозна каравана се появи на плажа в залива Болата и след седмица престой, също така мистериозно изчезна. Караваната била предназначена за търговия, съобщиха очевидци. Предлагала бургери, скара, напитки. Нищо лошо. Добре е в жегата да пийнеш нещо студено или да хапнеш нещо топло. Само дето постоянно бръмчащият генератор на караваната опънала нервите на туристите, дошли за релакс.

Да се продава по плажовете не е забранено, но за целта трябват разрешителни – от МОСВ, от Агенцията по храните, от РИОСВ. Според кмета на село Българево Георги Георгиев, собственикът на караваната се е самонастанил. „Плажът вече не е същият. Имаме много оплаквания от туристи за шума, който вдига агрегатът. Лично аз съм подал два сигнала до РИОСВ, нямам отговор. Караваната е от 4-5 дни тук. Това какво означава – че всеки, който иска, може да дойде на Болата и да продава каквото си иска ли?“, коментира Георги Георгиев.

Местните заподозряха, че собственикът на караваната е човек на някого, по-висш в йерархията и ако има някакъв сключен договор, то той е под масата. Ние толкова време си пазехме плажа, сега какво стана – за едни може, за други не може, казват българевци.

Точно на 1 август, в 05 часа сутринта, караваната изчезна от плажа, потвърдиха очевидци.

Това е втори скандал на Болата това лято, припомня НДТ. В началото на юли десетки туристи на плажа отнесоха солени глоби за паркиране в защитената територия, след съвместна акция на Министерството на туризма, РИОСВ – Варна,  полиция и жандармерия. Глобите са от 1 000 до 3 000 лева. Разгневените плажуващи посочиха, че липсва каквато и да било  табела, която да забранява минаването с коли. Ако продължава тази рецесия, ще затворим главни пътища, заканиха се българевци, за които туризмът е основно препитание.

Нека припомним още, че през 2018 г. тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов подписа заповедта за изваждането на плаж „Болата” от пределите на резерват „Калиакра”. „С това приключват ангажиментите ми като министър по този въпрос. „Болата“ вече не е в нормата на резервата и оттук нататък организацията е в ръцете на местната общност. Местните хора, съвместно с общината и с Министерството на туризма, ще решат как да го използват. Хората са най-заинтересувани как да го опазват и стопанисват”, каза тогава пред журналисти в Каварна Нено Димов.

Нено Димов вече не е министър, но и изваждането на плаж Болата от резерват „Калиакра“ не е мръднало. НДТ