Археолози по време на разкопки в Помпей откриха стая, боядисана в рядък за този град син цвят. По стените има и фрески с женски фигури, символизиращи сезоните, земеделци и овчарки.

Учените предполагат, че мистериозната стая е била използвана за езически ритуали и съхранение на свещени артефакти. Синият цвят се срещаше само на места, които бяха от голямо значение.

Откритието е направено при разкопки на втория етаж на жилищна сграда. Археолозите откриха тунел, който водеше до „синята стая“, която нарекоха „Стая 32“.

 

Първоначално в стаята можеше да се влезе през вестибюла. Проходът водеше до градина, някога пълна с овощни дървета и лози.

По стените, освен стенописи, са запазени позлатени рисунки и шарки. В самото помещение учените открили 15 кани, маслени лампи и три декоративни кутии, вградени в стените. Последният вероятно е съдържал фигурки на божества.

Открити са и строителни материали като купчини черупки от стриди. Те трябваше да бъдат смесени с мазилка и хоросан. Учените са стигнали до извода, че къщата е била в процес на ремонт преди изригването на Везувий през 79 г. сл. Хр., съобщава The Daily Mail.

Изследователите също установиха, че през 17-18 век в помещенията са влизали разбойници. Те взеха фигурките от стенните кутии.

По-рано беше съобщено, че детски стенни рисунки са открити в Помпей . Те изобразяват гладиатори, писа МИР24.