Щурмови отряди на ЧВК “Вагнер” окупираха още два квартала на Артьомовск, разположени в северната и южната част на града, съобщи руското министерство на отбраната. Според ведомството най-ожесточените боеве в донецкото направление са били около Артемовск. Както отбелязват руските военни, частите на въоръжените сили на Украйна, останали в града, умишлено разрушават инфраструктура и жилищни сгради, за да забавят напредването на руските войски.

Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че щурмовите отряди на ЧВК “Вагнер” са окупирали два квартала на Артьомовск.

„В донецкото направление най-ожесточените боеве продължиха в района на град Артемовск. В хода на активните действия щурмовите отряди на ЧВК „Вагнер“ успешно се придвижиха напред, като превзеха два квартала в северните и южните покрайнини на града“, каза официалният представител на ведомството генерал-лейтенант Игор Конашенков.

Според Министерството на отбраната частите на въоръжените сили на Украйна, които остават в Артьомовск, отстъпвайки, целенасочено унищожават градска инфраструктура и жилищни сгради, за да забавят настъплението на руските войски.

Междувременно подразделенията на ВДВ притискат противника по фланговете и подпомагат действията на щурмовите отряди за превземане на града, съобщиха от министерството.

Според Министерството на отбраната на Руската федерация, в районите на населените места Красное, Калиновка и Богдановка (ДНР) подразделения на Въоръжените сили на Украйна са били поразени от въздушни удари, ракетни войски и артилерия от Южната група войски .

По думите на Конашенков в интерес на войските в този район авиацията е извършила шест излета, а ракетните войски и артилерията са изпълнили 57 огневи удара.

Общите загуби на противника за денонощие в това направление възлизат на повече от 315 военнослужещи и наемници, две бойни бронирани машини, три автомобила, гаубици Д-20 и Мста-Б, както и бойна машина Град.

 

В същото време в купянското направление са нанесени авиационни и артилерийски удари от Западната група войски на подразделения на Въоръжените сили на Украйна, разположени в районите на населени места в Харковска област и Луганската народна република. Според Министерството на отбраната на Руската федерация са унищожени до 40 военнослужещи от въоръжените сили на Украйна, един бронетранспортьор и две коли.

Освен това в Краснолиманско направление щурмова авиация и артилерия от групата сили „Център“ поразиха вражески части, разположени на територията на Луганската и Донецката народни републики. През деня бяха унищожени над 60 украински войници, две бойни бронирани машини, един пикап, както и гаубици Д-20 и Д-30.

В южно-донецкото и запорожското направление въздушни и артилерийски удари от групировката „Восток“ нанасят удари по вражески части в районите на населените места Новомихайловка и Въгледар (ДНР). През деня в тези райони са унищожени до 30 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна, един пикап, както и гаубици Мста-Б и Д-30.

В посока Херсон бяха унищожени до 15 украински войници, две превозни средства и три самоходни артилерийски установки „Гвоздика“.

Авиацията, ракетните войски и артилерията на групировките на руските войски поразиха 73 артилерийски единици на Въоръжените сили на Украйна по огневи позиции, жива сила и техника в 95 района. В района на Славянск (ДНР) е унищожен склад с ГСМ на 81-ва аеромобилна бригада на Въоръжените сили на Украйна.

Освен това системите за противовъздушна отбрана прехващаха по пет ракетни установки HIMARS на ден. Освен това бяха унищожени три украински дрона, съобщи russian.rt.com.