МЕСЕЧНА ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МАРТ

0
281
  • Какво ще е времето през март? Отговорът на този въпрос вече е факт с ексклузивната прогноза на Meteo Balkans! Тя сочи, че ни очаква един динамичен месец, най-вече поради факта, че има и разрушаване  на полярният вихър, което ще усетим най-добре именно през март.

Посрещаме третия месец от годината с температури, близки до климатичната норма, сочат данните, анализарани от нашите синоптици.

През следващите дни Балканите ще попадат под влиянието на разширяващ се антициклон, разположен на север- северозапад  от полуострова. Времето в България ще е хладно и с променлива облачност. Очакваме и валежи от сняг над планинските райони, но застудяването и валежите ще са за кратко.

Според основните метеорологични модели, към края на първата десетдневка на март ни очаква, поредно затопляне.

Времето през първото десетдневие от март

През първото десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат по-ниски от обичайните. Една от причините за това е по-студено ядро, разположено над нашата страна. GFS модела, прогнозира именно температурна инверсия или ниска слоеста облачност, която ще задържи температурите по-ниски. Над останалата част от полуострова се очакват и валежи от дъжд.

През първите дни от месеца по неговата северна периферия ще се акумулират и валежи, като по планините те ще са от сняг, а над югозападна България – от дъжд.

Значителни валежи и риск от наводнения се наблюдава към Централна Гърция.

До края на десетдневието ще се задържи с променлива облачност и температурите ще останат ниски. Към 5-6 март ще има и период без валежи и с временни разкъсвания на облачността.

Към края на първото десетдневие очакваме пълен обрат. Очакваме повишение на температурите и дори температури от над 23-25 градуса по Целзий.

Времето през второто десетдневие от март

През второ десетдневие от март средните месечни температури се очаква да бъдат с 5-8 градуса над климатичната норма. Ще бъде топло с температури над 10-15 градуса в Югозападна България. По планините се очакват и температури около минус 5 градуса по Целзий. Над Източна и Централна България ще е по-топло – до 18-23  градуса по Целзий.

Към края на второто десетдневие от март, дори ни очаква и време типично за април – с краткотрайни валежи и сравнително топло пролетно време.

Последните данни на месеца, глобалните модели GFS и ECMWF прогнозират, че  циркулация ще се задържи същата поне до началото на третото десетдневие от март. Температурите в Югоизточна Европа чувствително ще се повишат и ще са над климатичната норма. Времето на полуострова ще е разкъсана облачност, ще има и слънчеви часове.

Времето през третото десетдневие от март

През третото десетдневие Балканският полуостров се очаква да попада под влиянието на пореден циклон, позициониран над Гърция. Времето ще е динамично с чести валежи от дъжд. Температурите ще се понижат и ще са под климатичната климатичната норма. Очакваните максимални стойности ще са между плюс 5-10°С. Зимата ще напомни за себе си към края на месеца, като температурите ще се понижат в периода 24-28 март.

https://novini.bg/