Москва, 23 декември – AiF-Москва.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев осмива инициативата на украински активисти да забранят приготвянето на салата Оливие и херинга под шуба в страната. В своя канал в Telegram той иронично предложи на киевския режим да допълни Наказателния кодекс със съответните членове.

„Готвене или подготовка за приготвяне на „салата Оливие“ и „салата с херинга под шуба“, както и разпространение на рецептата за тези салати сред неопределен кръг лица, както и включването им в менюто на заведенията за обществено хранене. , се наказва с лишаване от свобода за срок от три до седем години или глоба от един милион гривни с конфискация на предметите на престъплението“, пише политикът. 

Присъда от седем до петнадесет години, според предложението на Медведев, трябва да бъде наложена за приготвяне на тези салати чрез използване на служебно положение или повторно приготвяне в рамките на една година от датата на първото деяние.

Доживотна присъда за салата Оливие и херинга под шуба, според Медведев, трябва да се предвиди за група хора, които са приготвяли салати по предварителен заговор или на официални празници в Украйна и са консумирали кримски или кавказки вина или руска водка.

Медведев предложи освобождаване от отговорност, ако човек информира украинските органи за сигурност, че доброволно отказва да приготви тези ястия и се съгласява да премине тримесечен курс на лечение с украински борш.

Припомняме, че беше предложено да се забрани салата Оливие и херинга под шуба в Украйна поради факта, че тези салати са част от руската култура и понижават нивото на патриотизъм в страната.