• Медведев: вечните врагове на германците отново се превърнаха в заклети врагове на Руската федерация

Обсъждането на германските офицери за възможността за удари по руска територия с германски ракети с голям обсег на действие „Таурус“ отново превръща „германците в заклети врагове на Русия“. Това мнение сподели на 1 март в своя Telegram канал заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, написа ИЗВЕСТИЯ.

„И все пак нашите вечни противници – германците – отново се превърнаха в заклети врагове. Вижте с каква грижа и детайли кратите обсъждат атаки на наша територия с ракети с голям обсег, избират цели за поразяване и най-вероятните начини за нанасяне на максимална вреда на нашата родина и нашия народ“, каза Медведев.

В тази връзка заместник-председателят на руския Съвет за сигурност подчерта, че риториката на Берлин за неучастието на Германия в конфликта в Украйна е невярна. В същото време Медведев се чудеше как да реагира дипломатично на подобни инциденти.

Така той коментира стенограма от дискусия, публикувана по-рано същия ден между високопоставени служители на германската армия, обсъждащи възможността за удар по Кримския мост и други цели на руска територия. Стенограмата на разговора в социалната мрежа ВКонтакте беше публикувана от главния редактор на RT Маргарита Симонян.

Коментирайки записа, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова каза, че германската преса има повод да докаже своята независимост и да зададе въпроси на германския външен министър Анален Бербок.

Първият заместник-председател на комисията на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Виктор Водолацки на свой ред подчерта, че НАТО, особено Германия, е най-прекият участник в конфликта в Украйна. Водолацки също отбеляза, че днес става все по-ясно, че германският канцлер Олаф Шолц е неискрен и лъже, когато казва, че НАТО не е страна в конфликта .

Още през септември 2023 г. Захарова каза в кулоарите на Източния икономически форум, че отговорът на Русия на възможните атаки на Киев срещу Кримския мост ще бъде твърд. Организаторите им не могат да се скрият от възмездие, подчерта дипломатът. На 5 декември същата година руското посолство в САЩ нарече лудост и цинизъм изявленията на бивши военни и специалисти от Съединените американски щати, които призоваха Украйна да „унищожи“ Кримския мост,