МБАЛ – БАЛЧИК БЕЗ КОВИД СЕКТОР И С НЕДОСТАТЪЧЕН БЮДЖЕТ

0
853

528 са пациентите преминали за две години в ковид сектора на Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик. 28 са починалите, а 22-ма са преведени в други лечебни заведения поради влошаване на състоянието. Това е равносметката на управителя на болницата д-р Пламен Димитров, след като от този месец работата на ковид сектора е преустановена, а пациентите с коронавирус, нуждаещи се от болнично лечение, се лекуват във вътрешно отделение.

Той припомни, че в началото е било много трудно, но накрая персоналът е свикнал с тежките условия на работа.

„Благодаря на екипа за положените усилия през тези две години, за професионализма и проявите на отговорност от всички работещи в МБАЛ“ – признателен е д-р Димитров за работата през двете напрегнати години. По думите му, с малки изключения, всички са взимали смени в сектора. За съжаление коварната болест и последиците от нея са отнели живота на техни колеги. „Това се оказа едно заболяване, което две години нямаше разумно обяснение на клиничните картини и тепърва ни предстои да лекуваме последиците от това“ – смята медикът, който също е давал дежурства.

Планираните държавни инвестиции в ковид сектора получихме потвърждение от Министерство на здравеопазването за тях. Договорът се сключва с Община Балчик, одобрени сме за 162 хиляди лева строително-монтажни работи – първа фаза основен ремонт и подмяна на инсталации – обобщи ръководителят на балчишката болница, като очаква след това държавата да осигури и апаратура. По думите му ковид не си е отишъл. „Много бързо го решиха, надявам се да са мислили правилно“ – коментира той правителствените решения за затваряне на ковид секторите, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

В условията на рязък скок на цените болничните бюджети, формирани от заработката по клинични пътеки, не достигат. „Няма промяна в цените ми, а електроенергията скочи три-четири пъти“ – посочи д-р Димитров. По думите това перо прибира около 35-40 процента от парите по Здравна каса, които максимално месечно са 128 хиляди лева. „Дори и да има по-висока заработка, плащат в избран от тях момент. По-миналата година платиха за пет години назад. Хубавото е, че м.г. платиха надлимитната дейност в рамките на годината, през декември. И това дойде добре, за да посрещнем острите нужди, свързани с цената на електроенергията“ – каза д-р Димитров.

В техническо отношение годината е тръгнала зле. Възникнали са повреди не само в техниката за образна диагностика, но и в лабораторията. С финансовата помощ на Общината проблемите засега са отстранени – каза -д-р Димитров.

По груби данни броят на бежанците от войната в Украйна приближава 4500 в община Балчик. На този етап медицинската грижа за тях се поема от Бърза помощ. Преди дни са пристигнали инструкциите за хоспитализиране на възрастни – процедурата е идентична като при здравнонеосигурените пациенти. „Попълват се документи и се изпращат до Агенция социално подпомагане. За децата се очакват инструкции – дали ще минават през Здравната каса, или социалната агенция. Ние няма да върнем никой, нуждаещ се от спешно лечение“ – обясни неяснотите управителят. Що се отнася до назначението на медицински кадри, той разясни, че те трябва да спазят утвърдената процедура – легализиране на дипломата чрез Министерство на здравеопазването и познаване на езика. „Ние търсим всякакви кадри – сестри, лекари, зад нас няма никой“ – посочи д-р Димитров, че няма други спънки да ги назначат.

С огромна признателност той съобщи за голямо дарение, дошло от Германия в края на март. Получени са болнични легла с матраци, шкафчета, инвалидни колички, които са в много добро състояние.

Средногодишно през болницата преминават между 2400 и 2600 пациенти, няма повишение на броя им през м.г. Остава обаче остра нуждата от още една болнична линейка.