ПЕТ ЛЕГЛА В БИВШЕТО ИНФЕКЦИОЗНО НА МБАЛ – БАЛЧИК СА ОТРЕДЕНИ ЗА COVID-СЕКТОР

0
1246

 

 

Ди­рек­то­рът на Ре­гио­нал­на­та здрав­на ин­спек­ция със своя за­по­вед оп­ре­де­ли за­дъл­жи­те­лен брой лег­ла за ле­че­ние на па­циен­ти с COVID – 19, кои­то са не по-мал­ко от 5% от обя­ве­ни­те в РЗИ-Доб­рич лег­ла на ле­чеб­ни­те за­ве­де­ния за бол­нич­на по­мощ.

За Бал­чик са пет лег­ла, ба­зи­ра­ни към От­де­ле­ние по Вът­реш­ни бо­лес­ти; за Ка­вар­на – три, а в МБАЛ – Доб­рич – 40 лег­ла в”COVID-сек­тор” към Вто­ро от­де­ле­ние по Вът­реш­ни бо­лес­ти и 6 лег­ла за ин­тен­зив­ни гри­жи на па­циен­ти с COVID-19 в Реа­ни­ма­цио­нен сек­тор към От­де­ле­ние по анес­те­зио­ло­гия и ин­тен­зив­но ле­че­ние.

За оси­гу­ря­ва­не на необ­хо­ди­мия брой лег­ла да се съз­да­де реор­га­ни­за­ция на лег­ло­ва­та ба­за и обез­пе­ча­ва­не с ме­ди­цин­ски пер­со­нал, ка­то не се на­ру­ша­ва дос­тъ­път и не се пре­къс­ва осъ­щес­твя­ва­на­та ле­чеб­на дей­ност в по­со­че­ни­те струк­ту­ри, се каз­ва в за­по­вед­та на д-р Свет­ла Ан­ге­ло­ва.

Вся­ко ле­чеб­но за­ве­де­ние за бол­нич­на по­мощ да раз­крие ка­би­нет за триаж на па­циен­ти, съм­ни­тел­ни за COVID – 19. Преус­та­но­вя­ва се про­веж­да­не­то на пла­но­ва опе­ра­тив­на дей­ност в ле­чеб­ни­теза­ве­де­ния за бол­нич­на по­мощ за срок до 30.11.2020 г., пи­ше още в раз­по­ред­ба­та.

Как­ва е реор­га­ни­за­ция­та в МБАЛ – Бал­чик, ко­мен­ти­ра уп­ра­ви­те­лят д-р Пла­мен Ди­мит­ров

Пет­те лег­ла са към вът­реш­но от­де­ле­ние, но са на дру­го мяс­то – в бив­ше­то ин­фек­циоз­но, с цел прие­ма­не на ле­ки слу­чаи на до­ка­за­ни па­циен­ти с ко­ро­на­ви­рус­на ин­фек­ция. Те­зи по­ме­ще­ния от­го­ва­рят на изис­ква­ния­та на РЗИ. В мо­мен­та всич­ко се струк­ту­ри­ра, не е лесно да се направи една такава организация, обяс­ни д-р Ди­мит­ров.

Уп­ра­ви­те­лят ко­мен­ти­ра още, че в се­гаш­на­та си­туа­ция Здрав­на­та ка­сада­ва сво­бо­да на ле­чеб­ни­те за­ве­де­ния да тран­сфор­ми­рат лег­ла­та си спо­ред необ­хо­ди­мост­та.

По от­но­ше­ние на тех­ни­чес­ка­та част се спра­вя­ме доб­ре, но е мно­го труд­но с ме­ди­цин­ския пер­со­нал, ко­мен­ти­ра още уп­ра­ви­те­лят на болницата. За мо­мен­та мо­жем да от­го­во­рим на изис­ква­ния­та, кои­то РЗИ ни пос­та­вя.

За последната седмица броят на новозаразените с коронавирус се е увеличил с 19. 33-ма жители на об­щи­на Бал­чик се ле­ку­ват при до­маш­ни ус­ло­вия от COVID – 19, по­каз­ват обоб­ще­ни­те справ­ки към 4 ноември. Нас­та­нен в бол­ни­ца е един, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Най-мно­го са за­бо­ле­ли­те в град Бал­чик, об­що 25 ду­ши. По един в се­ло Об­ро­чи­ще и Ляхово, че­ти­ри­ма в Кра­не­во и три­ма в се­ло Со­ко­ло­во.

Сред за­ра­зе­ни­те са ле­кар и дру­ги два­ма ме­ди­цин­ски спе­циа­лис­ти, два­ма учи­те­ли. Ка­ран­ти­ни­ра­ни уче­ни­ци има в ОУ “Ан­тим Пър­ви”, в дет­ска­та гра­ди­на в се­ло Со­ко­ло­во,  ДГ “Зна­ме на ми­ра” – Бал­чик, как­то и учи­тел в СУ “Хрис­то Бо­тев”. Общо 84 жители на общината са под ка­ран­ти­на.

Броят на из­ле­ку­ва­ни­те от на­ча­ло­то на пан­де­мия­та е 63-ма от об­що диаг­нос­ти­ци­ра­ни 101. Ня­ма уве­ли­че­ние на броя смър­тни слу­чаи, общо 4.

Пет легла в бившето инфекциозно  отделение са отредени за COVID-сектор в Многопрофилната болница за активно лечение в Балчик. Към момента няма настанени за лечение граждани, каза управителят на болницата д-р Пламен Димитров.