МАЯ МАНОЛОВА: ИНСПЕКЦИЯТА ПО ТРУДА ДА ИЗПЪЛНИ ЗАДЪЛЖЕНИЕТО СИ ПО ДЕЛОТО ЗА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ СРЕЩУ „ЕВРОМАНГАН“

0
940

 

„Инспекцията по труда да влезе във функциите си по делото срещу фирма „Евроманган“. Да настоява експертизата за финансовото състояние на предприятието да бъде извършена в най-кратки срокове и произнасянето на съда по делото за несъстоятелност да се случи възможно най-скоро. Това е начинът, по който миньорите от мина „Оброчище“ могат да вземат шест трудови възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията.“ Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на пресконференция в Добрич.

Тя посети града по покана на Инициативния комитет, който е срещу добива на шистов газ в района и по покана на работниците от мина „Оброчище“, които не са взимали заплати повече от година и половина. „Имам моя ангажимент към това заплати да се плащат и изискванията за безопасност на труда да се спазват още от времето, когато бях омбудсман. Още преди три години за първи път дойдох в Оброчище, слязох под земята и видях как работят миньорите там. Стана ясно и, че концесионерът системно нарушава концесионния договор, включително не беше плащал с години концесионна такса. Няколко години по-късно, въпреки всички положени усилия и ангажименти, заявени от различни институции, ситуацията не се е променила. Има няколко десетки работници, които не са получавали своите заплати от повече от една година и половина. Не се внасят осигуровки, а концесионерът продължава да стопанисва мината, макар че тя в момента продължава да не функционира. Аз нямам никакво обяснение докога този чадър, който институциите са разпънали върху Евроманган, ще продължава да бъде разпънат и докога това ще бъде за сметка на работниците“, коментира Манолова.

 

Делото за обявяване на „Евроманган“ в несъстоятелност е заведено от Инспекцията по труда през януари 2019 г. До момента са проведени осем заседания, но съдът все още няма решение по делото, защото не е готова експертизата за финансовото състояние на фирмата и дали тя е в състояние да се разплати със своите контрагенти. Концесионерът многократно е нарушавал концесионния договор, а концесионната такса не е плащана от години.

Манолова попита министъра на енергетиката Теменужка Петкова дали смята за нормално концесионерът „Евроманган“ да разполага с лиценз и с концесия за добив на манган при положение, че мина „Оброчище“ е доведена до фалит.

Председателят на гражданската платформа призова РИОСВ да направи проверка за влиянието върху околната среда в резултат на добива на манган.

„Би следвало да се направи проверка на вредното влияние от дейността в мината върху околната среда и върху здравето на хората, както и в каква степен вредните въздействия са от мината и дали са взети мерки за отстраняването на тези влияния“, заяви Манолова.

Относно проучването за добив на шистов газ тя заяви, че „това не е безопасно и има рискове за увреждане на почвата, водата, околната среда като цяло и това не трябва да се случва“. „В случая интересите на големи фирми са изведени пред интересите на хората, които са притеснени от влиянието върху околната среда и здравето им“, допълни Манолова.

След пресконференцията тя се включи в протеста срещу СЕТА, който събра десетки добруджанци пред църквата „Свети Георги“.

„Ние днес правим протест срещу ратификацията на СЕТА. Това е всеобхватно търговско-икономическо споразумение и то ще даде възможност на всички корпорации, които имат офиси в Канада, да дойдат и да искат и да работят по нашите земи. Това може да стане в областта на ГМО, на здравните отношения, никой не е застрахован. Най-големите ни опасания са за добивните корпорации, които имат безкрайни апетити  да получават газ. Ще дойдат тук и няма да може да ги спрем. Да речем някой в държавата реши, че ще бъде опасно да се добива, те ще ни съдят до дупка. Или отрови, или плащане на неустойки. Това са алтернативите при подписване на споразумението, не трябва да се ратифицира! Това касае водата, храната и живота ни”, заяви Синтия Недялкова от Гражданската инициатива против проучването и добива на шистов газ по метода на хидравлично разбиване.

СЕТА предвижда премахване на митата върху повечето стоки между Канада и Европейския съюз. Протестиращите добруджанци не скриха основното си притеснение, а именно, че ратифицирането на търговската спогодба ще допусне добив на газ в община Генерал Тошево. Синтия Недялкова посочи още, че всички държави-членки на Европейския съюз трябва да ратифицират, за да влезе СЕТА в сила.  Към момента това не се е случило в Германия, Франция и Люксембург. НДТ

СЪКРАТЕНИ СЛУЖИТЕЛИ НА „ЕВРОМАНГАН“ КОМЕНТИРАТ

Павел Колев, бивш служител. Съкратиха ме по необичаен начин – по телефона. Заведох дело, спечелих го. Сега чакам всичко, с целия ми текущ стаж да ми се начисли обезщетение. Не съм само аз, същото се случи с още няколко колеги. Всички имат да вземат по няколко заплати – по 5, 6, 9 заплати за повече от година. В момента мината не работи, има само десетина човека, които ходят да източват вода от галериите. Доколкото знам, от юли месец миналата година не са начислявани осигуровки. Лично аз не виждам изход от ситуацията. Много колеги чакат процедура по обявяване на несъстоятелност, за да могат от фонда за гарантиране на вземанията да си получат заплатите или поне 6 заплати, колко изплаща фондът.

Ние с този концесионер нямаме бъдеще. Лентата се върти с една и съща песен. Търсят инвеститор, чакат инвеститор, чуваме слухове от месеци насам за други чуждестранни инвеститори, но…

Защо не работи мината? – въпрос от журналисти. Не знам. Мината до преди две години си работеше добре. Нещо се случи, изведнъж спряха да изплащат всичко: заплати, на външни фирми, не сме само ние. Чудя се защо държавата, в лицето на Инспекцията по труда не си изпълнява задълженията. Щом има над 2 неизплатени заплати, фирмата да бъде обявена в несъстоятелност. Знаем, че има дело заведено, но цяла година то се точи.

Силвия Димитрова е съкратена, с 10 години стаж. Съпругът й е с 13 години подземен стаж, също съкратен. Имат да вземат заплати от септември миналата година, общата сума на двамата е 6 500 лева дотук. До този момент нищо не са получавали.

НДТ/ Снимки Светослав ПЕТКОВ