В Националния исторически музей днес бе открита изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2019”. Пред широката публика бяха представени значимите находки на музейните археолози, открити през настоящия сезон, съобщават от НИМ.

За първи път е експониран най-впечатляващият предмет от гробните дарове – масивният златен пръстен, открит в средата на август т.г. в средновековната морска столица на България – Калиакра.

Разкопките се проведоха под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей.

Пръстенът е от известния „Калоянов тип“, но с много по-детайлна и изящна украса по халката, изображение на гълъб, надпис и монограм на императорската фамилия в Константинопол. Той бе открит в един от гробовете на наследник на Палеолозите, Господин на Калиакра и вероятно родственик на Балик и Добротица (известни в историята като владетели на Добруджанския деспотат през XIV век).

Уникалната находка разкри името на погребания – Георги, както и знатното му потекло.

Посетителите ще имат възможност да видят и красив стъклен съд, открит в гроба му, в който според тогавашните вярвания са се събирали сълзите на оплаквачките.

Археолозите определят този археологически сезон като изключително успешен, изпълнен с нови, уникални открития и находки. Бяха открити голямо количество движими културни ценности, обхващащи почти всички археологически периоди – от късна праистория до българските земи и средновековието.

Изложбата ще продължи до 17 февруари 2020 г. Проучванията се осъществиха с финансовата подкрепа на НИМ, Министерство на културата, средства на местните общини, между които и Каварна, и частни спомоществователи.

https://dnews.bg/