• Следват ДПС, БСП, “Възраждане” и ДБ, агенцията дава на ИТН граничните 3,9%. Мая Манолова настига Стефан Янев, макар да са под чертата

При предишното проучване агенцията прогнозираше, че 7 партии ще влязат в новия парламент.

Сега първи се нареждат ГЕРБ-СДС с 23,7%. Разликата с вторите – “Продължаваме промяната” (16,9%), е около 7%. Трети са от ДПС с дял от 12,3%. БСП събира 9,9% от гласуващите. “Възраждане” е на петата позиция с 8,7%. Последната партия, която прескача прага за 48-ия парламент според “Маркет линкс”, е “Демократична България” с резултат 7,8%.

Това са процентите сред заявилите, че ще гласуват. Спрямо всички, участвали в анкетата, подредбата, както и приблизителната разлика между първите две формации, се запазват почти без промяна.

Според изследването под 4-процентната бариера за влизане в парламента остават “Има такъв народ” на Слави Трифонов – с 3,9%, “Български възход” на Стефан Янев – с 2,5%, “Изправи се БГ” на Мая Манолова – също с 2,5%.

Половината от анкетираните са заявили, че със сигурност ще гласуват. Други 12% пък категорично няма да участват във вота.

Според социолога Добромир Живков от “Маркет линкс” това са данни от нагласи, които са отчетени десетина дни до две седмици преди изборите, затова е трудно да се прогнозира далии така ще се запазят. Новото е, че възможно да имаме едва ли не 9-партиен парламент, каза той в студиото, като подчерта значително по-добрия резултат на “Изправи се БГ” през последните две седмици, които настигат формацията на Стефан Янев.

Избирателната активност е ключовият въпрос за това колко партии ще имаме в Народното събрание, коментира Живков. През ноември 2021 г. тя беше 40,5 на сто.

“Тя може да варира в зависимост от това как ще финишира кампанията. Наказателен вот понастоящем по-скоро не наблюдаваме. Ситуцията е коренно различна от тази през ноември и юли 2021”, каза анализаторът. По думите му в момента няма такава такава вълна на наказателен вот, като на изборите миналата година, а “има търсене от гражданите на различни тези и очаквания от политическите сили”.

“Факт е, че губим избирателна активност. В България има известни проблеми със списъците и реалната активност вероятно е дори по-висока. Въпросът е хората да вярват, че техният глас тежи. Не бих се изненадал, ако сега поставим своеобразен антирекорд – можем да имаме резултати под тези 40,5 от предходните избори”, прогнозира още социологът.

Според Живков не вървим към двупартийна или трипартийна коалиция след вота, “а по-скоро партиите и техните лидери ще търсят друга формула – подготовка за някакъв вид надпартиен кабинет”.

Данните са от национално проучване на “Маркет линкс”, финансирано и реализирано съвместно от bTV и агенцията. Проведено е сред 1024 лица над 18 г. в страната в периода 17-23 септември, по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

dir.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

VID_20150515_104436

СЛЕДВАЙТЕ СТРАНИЦИТЕ НИ:

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. ОБЩИНАГЕНЕРАЛ ТОШЕВО
  11. РИБОЛОВ
  12. ГЮВЕЧ
  13. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  14. България – Китай 中国保加利
  15. РЕСТОРАНТИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  16. В PINTEREST

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  2. МИШ-МАШ: НОВИНИ, ЗАБАВА, РЕКЛАМИ…
  3. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  4. ЩЕ ВИ ИНТЕРЕСНО КАКВО СТАВА В МОМЕНТА ПО СВЕТА – СТАТИСТИКА