Националният отбор на България по футбол постигна победа с 1:0 като гост над Северна Македония и запази мястото си в четвърта урна за жребия на Европейското първенство през 2024-а година, който е на 6-и октомври в Германия. Насред ужасяващо циничната атмосфера за родните „лъвове“ на „Тоше Проески“, след като химнът ни беше потресаващо освиркван, а в хода на целия мач „трикольорите“ бяха обиждани, то Кирил Десподов в 50-ата минута порази домакинската врата и донесе победата на България над югозападните ни съседи.

В хода на целия мач родните футболисти не отстъпиха по никакъв начин на агресията, давана от съперника, който игра с човек по-малко именно заради това 75 минути, след като Тодор Тодорски беше изгонен с директен червен картон след фал срещу Марин Петков.

Така България финишира на второ място в група 4 от Лига С в Лигата на нациите с 9 точки и остави съперника на трето място с 9 точки.

Нашият селекционер – Младен Кръстаич, прави три промени в своя състав спрямо срещата с Гибралтар, спечелена с 5:1. На десния бек застава Виктор Попов, който сменя Иван Турицов. В средата на терена Янис Карабельов ще стартира, вместо Филип Кръстев, докато Пламен Гълъбов заема мястото на Петко Христов. Схемата на “трикольорите” също се променя, като в Скопие те ще започнат с 4-2-3-1.

Още преди да беше започнал мача домакинските привърженици посрещаха родните фенове, както и футболистите ни с възгласи “Българи, татари”. Със сигурност нещо, което не се чуваше по трибуните към футболистите на Северна Македония в предходния мач в Разград между двата тима. Грозните постъпки и изяви от жителите на домакинската страна продължиха, след като “Мила родино” беше осивркан по особено циничен и грозен начин на стадион “Тоше Проески”.

В 14-ата минута домакините останаха с човек по-малко, след като Тодор Тодорски беше изгонен от австрийския рефер. Причината за това беше, че северномакедонският футболист удари над коляното Марин Петков и домакините останаха с човек по-малко след едва четвърт час игра. В 22-ата Благоя Милевски направи промяна, като извани Александър Трайковски, а на негово място влезе Ашковски.

В 25-ата минута домакините създадоха първата опасност от началото на срещата. След редица карамболи пред нашето наказателно поле топката попадна у капитанът им Енес Барди. Шампионът с Трабзонспор в Турция шутира силно, но Наумов показа добро движение и боксира в корнер. За домакините след него не последва абсолютно нищо значимо и играта продължи с наш аут.

Три след това родните национали създадоха добра възможност за гол, но Радослав Кирилов, който беше на няколко метра пред вратата на Столе Димитриевски, не успя да контролира добре топката и тя отиде в ръцете на вратаря на Райо Валекано. Осем преди края родните футболисти наложиха териториален натиск и можеха да поразят противниковата врата, но Илиян Стефанов и Кирил Десподов не се разбраха на дузпата, за да се стигне до завършващ удар.

Домакините продължиха с грубите влизания в краката на нашите футболисти, които обаче се държаха изключително мъжки и достойно с оглед случките през първата част на домакинския стадион. Пет преди края удар на Вальо Антов след центриране на Десподов от фал отиде аут. В 43-ата минута удар на Бейтулай отлетя встрани.

На почивката на мястото на Янис Карабельов се включи Филип Кръстев, а Илиян Стефанов отстъпи мястото си на Никола Илиев, който е юноша на Интер Милано. В 50-ата минута Кирил Десподов откри резултата в Скопие след отлична контраатака. Това се случи, след като Ради Кирилов получи вляво и подаде през бранител на северномакедонците, за да може Десподов да овладее с гърди и да прати топката през краката на Димитриевски – 1:0 за България! Десподов вкара осмия си гол за “трикольорите”, а освен това реализира и в първия мач между двата отбора, игран в Разград, началото на месец юни.

Поредната пословично ниска проява от домакинска страна беше, че на стадиона не беше обявен голмайстора и резултата, след като “лъвовете” смълчаха трибуните на “Тоше Проески”.

Това напрегна игрово домакините, както и напрежението по трибуните от феновете на “червените”. В 56-ата диагонален шут на Радослав Кирилов беше уловен от стража на домакините. В 59-ата минута домакините на два пъти чистиха от голлинията, след като Антон Недялков атакува вратата им, но бранител изчисти високо нагоре, след което отново същият трябваше да чисти напред, за да не влети топката повторно във вратата му. В 61-ата Ашковски шутира амбициозно пред цял куп футболисти и от сериозна дистанция, но аут.

В 62-ата отново той стреля посока родната врата, но Валентин Атнов с глава изчисти и така дойде ред на нашите да отдалечават топката от нашата врата. Четири след това силен шут на Кръстев не беше отразен добре от Димитриевски, но стражът на испанския Райо притича и си хвана кълбото, което беше атакувано от Никола Илиев.

Двадесет и една минути преди края на срещата Антон Недялов атакува с мощен удар противниковата врата, но топката профуча малко над напречната греда. При ответната атака Даниел Наумов без малко да допусне много непрецезирана грешка, след като пое лошо топката, но в крайна сметка я достигна с шпагат и изчисти в тъч. Виктор Генев се понесе по десния фланг в 78-ата минута при контраатака за “лъвовете” и намери Радослав Кирилов, който овладя лошо и не успя да завърши иначе добрата атака. В 82-ата опасен удар на Езджан Елиоски профуча край вратата на България.

След това пък Младен Кръстаич направи две промени и в игра се появиха Йоан Стоянов на мястото на Виктор Попов. Пет преди края Недялков откри с блестящ диагонал вдясно Кирил Десподов. Той овладя и продължи към Радослав Кирилов, чийто удар обаче беше блокиран от бранител на съперниковия тим.

В 88-ата минута нервните противници предизвикаха меле в центъра на терена, след като капитанът им Енес Барди избута Радосалв Кирилов, но роденият в Симитли играч не остана длъжен на халфа на домакините и се получи меле. След това и двамата получиха жълти картони. В 90-ата минута домакините направиха солидно нападение, което обаче не завърши с точен удар в нашата врата.

LIVE  / СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – БЪЛГАРИЯ 0:1

0:1 Кирил Десподов (50)

Рефер: Юлиан Вайнбергер (Австрия)

Стадион: “Тоше Проески Арена” (Скопие, Северна Македония)

Ето и съставите на двата тима:

Северна Македония: 1. Столе Димитриевски, 4. Егзон Бейтулай, 5. Гьоко Зайков, 6. Висар Муслиу, 2. Тодор Тодорски 🔴, 9. Александър Трайковски, 10. Енис Барди (К), 7. Елиф Елмас, 8. Езджан Алиоски, 23. Боян Миловски 🟡 , 19. Милан Ристовски

Резерви: 12. Кристиян Наумовски, 22. Дамян Сисковски, 3. Стефан Ашковски, 11. Яни Атанасов, 13. Люпче Дориев, 14. Дарко Велковски, 15. Никола Серафимов, 16. Агон Елезеи, 17. Боян Димовски, 18. Дориан Бабунски, 20. Стефан Спировски, 21. Енис Фазладжич

Селекционер: Благоя Милевски

България: 1. Даниел Наумов, 6. Виктор Попов, 5. Пламен Гълъбов, 23. Валентин Антов, 14. Антон Недялков, 16. Марин Петков 🟡 , 8. Янис Карабельов (46′ – 18. Никола Илиев), 22. Илиян Стефанов 🟡 (46′ – 20. Филип Кръстев 🟡), 4. Илия Груев 🟡, 10. Радослав Кирилов, 11. Кирил Десподов (К)

Резерви: 12. Иван Дюлгеров, 21. Светослав Вуцов, 2. Иван Турицов, 3. Християн Петров, 7. Иван Йорданов, 9. Георги Русев, 13. Йоан Стоянов, 15. Петко Христов, 17. Матео Стаматов, 19. Мартин Минчев, 

Селекционер: Младен Кръстаич

https://gong.bg