Манолова: Епидемията от безработица е също толкова рискова, кабинетът да обяви мерки

0
1094

Правителството да създаде социално-икономически щаб, който да информира за безработицата и предприетите мерки, призова в своя позиция Мая Манолова

В условията на епидемията от коронавируса правителството оставя на втори план епидемията от безработица, която заля страната.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в своя позиция във Фейсбук.

Според последно социологическо проучване от днес, тревогата за икономическите последици от епидемията е превзела хората. 20 % от тях се опасяват, че ще изгубят работата си, 3 % вече са я изгубили само за първата седмица, близо 30 % се страхуват, че няма да могат да плащат кредитите си, а близо 40 %  – че няма да могат да плащат битовите си сметки.

В тази връзка е наложително спешно да се сформира, след  медицинския, и социално-икономически щаб,  с който правителството да се съветва за мерките свързани с преодоляване на икономическата криза, насърчаването на заетостта и подкрепата  за малкия  и среден бизнес, както и за спиране на вълната на ръст на безработицата, смята Манолова.

Щабът да изработи и пакет от мерки за мобилизиране на ресурса на всички работоспособни хора, на домакинствата,  семейния, малък и среден бизнес. На вниманието на правителството трябва да са и  сезонните работници, които също остават без доходи в следващите месеци. Специални мерки да се предвидят и за самоосигуряващите се лица, също силно застрашени от оставане без доходи, допълва тя.

От Гражданската платформа настояват за редовни ежедневни брифинги  на социално-икономическия щаб, за да са информирани гражданите за нивата на безработицата и за мерките за рестарт и насърчаване на малкия и среден бизнес, компенсиране на домакинствата, както и за възможностите да си намерят работа.