МАЛКИЯТ ТИХОМИР ЗАПОЧВА ЛЕЧЕНИЕ В ТУРЦИЯ

0
1272

Сумата от 54 000 евро, необходима за лечението на 7-годишния Тихомир от Добрич, почти е събрана. Това съобщи майката на момчето Анна Зурнаджиева, изказвайки искрена благодарност и обич към всички дарители от Добрич, от цяла България, към българи, живеещи в чужбина, изпращайки пари в разкритата банкова сметка за набиране на средствата.

На 19 април семейството на малкия Тихомир тръгва към клиниката LIV hospital в Истанбул, където на 22-и ще му бъде направено първото вливане на стволови клетки. Общо 6 такива вливания, всяко на стойност 9 хил. евро, ще бъдат направени на Тишо и тъй като детето няма странични заболявания, всички се надяват лечението да е успешно.

Тихомир е с диагноза Мускулна дистрофия тип Дюшен. Това заболяване се дължи на мутация в гена за дистрофин, който се локализира в X- хромозомата. Генът за дистрофин кодира протеин, наречен дистрофин, важен структурен компонент в мускулната тъкан и осигуряващ структурната стабилност на мускулите.

Първата проява на симптомите е около 5-годишна възраст. Забелязва се прогресивна проксимална мускулна слабост в краката и таза, която с времето се разпространява и обхваща шията, ръцете и други области. С напредването на болестта мускулната тъкан бива заместена от съединителна или мастна тъкан. Повечето от пациентите сядат на инвалиден стол преди да са навършили 12 години.

Мускулната дистрофия тип Дюшен е прогресивно заболяване, засягащо скелетната мускулатура, а в късните стадии – сърдечната и дихателната.

Лекуващ лекар на Тишо в клиниката LIV hospital Тишо е проф. д-р Ердал Карайоз. Проф. Карайоз създава първия в Турция, изследователски център за стволови клетки в Университета „Коджаели“ през 2006 година. Той е директор на изследователския център и ръководител на отдела за стволови клетки от 2007 до 2014 г. През тези години публикува повече от 70 оригинални научни статии за стволови клетки и клетъчна биология в различни международни научни списания. Проф. Карайоз е автор и съавтор на десетки книги по Хистология и ембриология и стволови клетки. Организирал е над 23 национални и международни семинари по основни технологии за стволови клетки и IPS. В края на септември 2014 г. той започва работа в болница LIV като ръководител на отделението по „Стволови клетки и регенеративна медицина“. В това отделение се извличат клетъчни продукти като фибробласти, хондроцити и мезенцефални стволови клетки, съгласно всички разпоредби на FDA и GMP. Тези клетки се използват при лечението на много различни заболявания. За проф. д-р Карайоз пишат, че досега е излекувал 10 деца с диагнозата на Тихомир. „Надяваме се ние да сме следващите“, вярва майката Анна Зурнаджиева.

Поредното благотворително събитие в Добрич бе благотворителният детски базар в помощ на Тишо през двата почивни дни. Базарът продължава и следващия уикенд.