МОСКВА, 11 април. /ТАСС/. Руските въоръжени сили ликвидираха един от одиозните лидери на т. нар. украински доброволчески корпус “Десен сектор” (забранен в Руската федерация) Тарас Бобанич. Това съобщиха пред журналисти в понеделник в руското министерство на отбраната.

„Групата на руските специални сили по време на разузнавателни и издирвателни операции на 5 км южно от град Изюм ликвидира един от одиозните лидери на така наречения украински доброволчески корпус „Десен сектор„ Тарас Бобанич“, съобщиха от военното ведомство.

Те подчертаха, че „руските въоръжени сили ще продължат да търсят и унищожават лидерите на украинските неонацистки организации“.

Според Министерството на отбраната на Руската федерация, като лидер на неонацистката групировка в Лвов, Бобанич се присъединява към “Десен сектор” през ноември 2013 г.

„От 2014 г. той участва в наказателната операция на киевския режим в Донбас. Лично е давал заповеди за артилерийски обстрел с тежко въоръжение на жилищни райони на Донецк и Луганск. Той е виновен за стотици смъртни случаи на цивилни в ДНР и ЛНР, включително и на деца“, подчертаха от ведомството.

От министерството казаха, че от 2019 г. Бобанич е заместник-командир на Десния сектор по дейността на резервните части. „Той беше един от идеолозите на така наречената теория за превъзходството на украинската раса, участваше лично в атаките и убийствата на рускоезичното население на територията на Украйна“, допълват от Министерството на отбраната.