В рамките на „Похода на книгите“ (2 – 23 април 2022 г.) Регионален исторически музей – Добрич и Издателство „Лист“ (София) представят в Дом-паметник „Йордан Йовков“ ИЗЛОЖБАТА

0
448

РазЛИСТи класиката!   

Избрани илюстрации от български художници към книжната поредица Детски шедьоври от велики писатели

с участието на: Любен Зидаров, Чавдар Николов, Мила Янева-Табакова, Капка Кънева, Дамян Дамянов, Свобода Цекова, Милена Вълнарова, Юлиян Табаков.

Временната експозиция ще бъде открита на 12 април (вторник) от 16 часа от създателя и главен редактор на Издателството Гергана Димитрова. В събитието ще участват и първокласници от СУ „Димитър Талев“ с класен ръководител Виолина Иванова – главен учител в начален етап.

Основната насока на Издателство „Лист“ е „създаването и разширяването на визуалната култура на децата в предучилищна и училищна възраст, както и на познанията за българското изкуство и световната литература на възрастните“.

В изложбата „доайенът на българското изкуство Любен Зидаров е в партньорство с нобеловия лауреат Анатол Франс, а карикатуристът Чавдар Николов е в разговор за нещата от живота с Джеймс Джойс и Вирджиния Улф! Подобни диалози са възможни само в изкуството и изложбата „РазЛИСТи класиката! залага на срещите на съвременни български художници с някои от най-важните имена в европейската и световната литература от XIX и ХХ век. Както и на отзвука от тези срещи у децата от 5 до 16 години и техните родители, баби и дядовци. Забележително е да проследиш как художничката Капка Кънева става съавтор на Марк Твен с помощта на ножица, хартия, лепило, светлина и сенки, а колежката ѝ Мила Янева-Табакова пресъздава душевността на Мери Шели с акварел. Или как илюстрациите на Дамян Дамянов карат децата да летят към Бразилия с героите на Даниил Хармс. Същото е и с творбите на Свобода Цекова, създадени по вдъхновение от Осип Манделщам, и с произведенията на Милена Вълнарова, предизвикани от „Бяла приказка” от Валери Петров. Или фантазиите на Юлиян Табаков по фантазиите на Е. Е. Къмингс!“.

Заповядайте на срещата с Издателство „Лист“, с неговите „книги за умни читатели“, които ще имате възможност да си купите на откриването на изложбата.