В началото на януари в Средно училище „Петко Рачов Славейков“ – Добрич, се получи писмо от Финландия, с подател Санта Клаус. Пощенското клеймо е от 24.12.2020 г. Г-жа Любомира Карнобашка, преподавател по английски език на учениците от вторите и третите класове, разказа, че поради дистанционното обучение през декември, децата не успели да изпратят своите желания до Дядо Коледа по пощата. Затова някои от учениците решили да запознаят добрия старец със своите желания чрез видео клипове на английски език. Г-жа Карнобашка изпратила имейл до Дядо Коледа, към който прикачила видеата на децата и следното кратко писмо: Скъпи Дядо Коледа, надяваме се, че си в добро здраве. Тази година е различна от останалите, затова използваме имейл, за да ти изпратим нашето видео. Ние сме ученици от втори и трети клас и живеем в прекрасен град в България. Надяваме се желанията ни да се сбъднат, защото тази година бяхме много послушни, търпеливи и добри. Обичаме те и те очакваме!“

Любомира Карнобашка проверявала електронната си поща всеки ден, но отговор от Дядо Коледа нямало. До преди няколко дни, когато в училище „Славейков“ пристигнало препоръчано писмо от Финландия. „Беше писмо от самия Дядо Коледа. Въпреки че Коледа отдавна мина, изненадата беше неописуема, радост и щастие грейна по лицата на малчуганите. Не очаквахме подобно вълшебство“- щастлива е младата учителка.

„Скъпа приятелко,

Благодарим ви за писмото, винаги е толкова радостно да получавампоща! Моята собствена поща тук, в Полярния кръг, получава огромно количество прекрасни писма и рисунки, изпратени ми от цял свят. Изминалата година може да е била много по-различна за вас от предишната и вероятно сте измислили нови и забавни неща, които да правите у дома. Г-жа Клаус и елфите също искаха да ви дадат своя съвет и добавиха инструкции към традиционна декорация на елфи. Можете, разбира се, да използвате въображението си и да направите декорацията във всяка тема, която харесвате. Може би в следващото си писмо можете да включите вашите идеи и да ми разкажете за другите си нови хобита! Понякога също е хубаво да се потопите в добра книга. Книгите се съхраняват в такива цветни и интересни светове! Ние сме ентусиазирани читатели тук, в Полярния кръг, и се радваме да слушаме аудиокниги и да четем книги и онлайн. Имате ли любима книга, към която постоянно се връщате отново и отново?

През изминалата година не успяхме да посетим нови места или да видим семейството и приятелите си толкова, колкото бихме искали, но с помощта на книгите и въображението си успяхме да пътуваме навсякъде, където пожелаем. Можете да разпространите същия вид радост, като изпратите пощенска картичка или виртуален поздрав на приятелите си. Традиционното писмо все още е най-скъпото за мен, с моите елфи се надяваме, че това писмо ви носи радост!

Желая на вас, вашето семейство и вашите приятели много здраве и всичко най-добро! Нека се гледаме един друг, защото заедно можем да преодолеем всичко!“ – се казва в писмото от добрия старец.НДТ