Метеоролозите разказаха за трите най-силни магнитни бури, които могат да изненадат земляните през февруари 2023 г. Слънцето може да нокаутира зависимите от времето хора. 

Според експерти, през февруари 2023 г. се очакват три периода на магнитни бури с пик на 1, 9 и 23 февруари. От тези дати можете да вземете плюс или минус един ден, когато трябва да внимавате за здравето си. В пиковите дни ще има опоснжст от четвърта степен от общо пет.

Други експерти посочват близки дати на магнитните бури през февруари 2023 г.:

От 1 февруари до 2 февруари: колебания от 3 до 4 бала. Най-опасният ден е 1 февруари.

От 7 до 10 февруари: колебания от 3 до 4 бала. Най-опасният ден е 9 февруари.

От 14 февруари до 16 февруари: колебания от 3 до 4 бала. Най-опасният ден е 15 февруари.

От 22 февруари до 23 февруари: колебания от 4 до 3 бала. Най-опасният ден е 22 февруари.

28 февруари: флуктуации от 3 бала.

Последици от магнитни бури

Планетата Земя е добре защитена от геомагнитни флуктуации, но понякога изригванията на слънчевия вятър с по-висока скорост и плътност могат да създадат смущения в магнитосферата на Земята. Такива бури са най-опасните и разрушителни явления на космическото време. Когато Слънцето произвежда изхвърляния, които „пътуват“ към нашата планета, те могат да носят магнитно поле с противоположна полярност на тази на Земята. В комбинация със слънчевия вятър това отслабва магнитното поле на Земята, позволявайки на енергията да достигне планетата и създава бързи промени в нея, причинявайки силна магнитна буря. Тези бури причиняват земни течения в електрически мрежи, тръбопроводи, железопътна сигнализация и магнитни флуктуации, които засягат проучването и сондирането на нефтени и газови кладенци.

Друга последица от магнитните бури е нагряването на горните слоеве на атмосферата. Това променя плътността в йоносферата, нарушавайки радиосигналите и смущавайки сателитните навигационни системи. Магнитосферата предпазва планетата Земя от тежестта на изригванията на слънчева енергия, но някои гигантски изригвания на слънчев материал, наречени изхвърляния на коронална маса, все още могат да компресират формата на магнитосферата, създавайки геомагнитна буря.

Как да се предпазим от магнитна буря

Според метеоролозите най-добрият начин да се предпазите е да не ходите никъде в дните на магнитни бури. Също така трябва да се храните правилно, да премахнете всичко пикантно, мазно и солено от вашата диета. Пийте само зелен чай или лечебни отвари, откажете се от черния чай, кафето и алкохола.

Занимавайте се със спорт. Поне 20-30 минути тренировки на ден са достатъчни, за да приведете тялото си в ред. Ускорявайки кръвта в цялото тяло, вие няма да попаднете под влиянието на геомагнитните колебания. Не забравяйте да се отпуснете, защото ако правите нещо през цялото време (работа / обучение), тогава можете да „хванете“ претоварване.