дом Акценти ЛЪЖИ БЕЗ КРАЙ: ВИДЕО от дрон показва къде се озоваха нарязаните фигури...

ЛЪЖИ БЕЗ КРАЙ: ВИДЕО от дрон показва къде се озоваха нарязаните фигури от ПСА

0
194
  • Бронзовите елементи на паметника все още не са прибрани в халетата, предвидени за целта
ВИДЕО от дрон показва къде се озоваха нарязаните фигури от ПСА

Нарязаните на парчета фигури от Паметника на Съветската армия са буквално поставени в калта на поляна в софийското село Лозен.

На снимки и видео на БГНЕС, заснето с дрон, ясно се вижда как бронзовите елементи на паметника все още не са прибрани в халетата, предвидени за целта.

 

От документи, разпространени по-рано днес от Областната администрация на София, става ясно, че е назначена специална охрана на частите, въпреки че в халетата не се вижда такава.

В 4:30 ч. през нощта отрязаните елементи на паметника бяха превозени до халетата в с. Лозен. Работници разглобяват скелето, издигнато около най-високата част на паметника в центъра на София.

В плана за демонтажа на паметника бе предвидено всяка от фигурите да се разчлени на две части от кръста нагоре – половината на торса и главата и другата половина, всяка от които е около 4-5 тона. Запълнените с бетон крака също бяха разделени от кръста надолу и демонтирани поотделно.

След две разпореждания на Административния съд в София областният управител Вяра Тодева е наредила спиране на дейностите по демонтажа – още на 19 декември, а самите разпореждания са обжалвани в срок, посочват от областната администрация. От администрацията допълват, че спазват стриктно закона.

Паралелно това започва изработването на техническа спецификация за планираната реставрация на фигурите.

 

https://blitz.bg/