• Лунната сонда Odyssey на американската корпорация Intuitive Machines, която стана първият частен автомобил, кацнал на спътника на Земята, падна на една страна.

Според компанията сондата се е движила със скорост три пъти по-висока от планираната по време на кацане, което е могло да повреди един от краката за кацане.

Според главния изпълнителен директор и съосновател на компанията Стив Алтемус проблеми са възникнали по време на подготовката за кацане. Малко преди това екипът на Intuitive Machines регистрира неизправност в лазерните далекомери, инсталирани на Odyssey, които бяха необходими за определяне на височината и скоростта на кацане. Екипът трябваше да отложи кацането с два часа, за да изтегли софтуер на сондата, който му позволи да използва алтернативен инструмент, доплеровия лидар на НАСА. Той беше инсталиран на сондата като експеримент.

Intuitive Machines увериха, че сондата остава работеща и може да се зарежда от слънцето, но акциите на компанията се сринаха с 30%, отбелязва Forbes .

Компанията изстреля сондата към Луната на 15 февруари от стартовия комплекс 39A в космическия център Кенеди в Кейп Канаверал във Флорида. Устройството беше изстреляно с ракета носител Falcon от компанията SpaceX на Илон Мъск.