Лекар назова дозата лют пипер, която е смъртоносна за хората /видео/

0
703

Лютивината на пипера зависи от количеството капсаицин. И по-голямата част от това вещество се съдържа в порестия бял слой вътре в плода. Това разказа пред Life диетологът Ирина Мансурова, коментирайки световния рекорд по ядене на люти чушки, поставен днес от канадеца Майк Джак.

Според нея яденето на черен пипер помага за отслабване. Той активира имунната система и метаболизма и, когато се консумира умерено, ще донесе само ползи, но трябва да въведете пипер в диетата си на минимални порции, за да позволите на тялото да се адаптира.

За да блокира болката при ядене на черен пипер, тялото започва да произвежда хормона на радостта ендорфин, обясни лекарят. Ендорфините, произведени в невроните на мозъка, са сравними по степен на болкоуспокояващ ефект с опиатите. Това е като естествено лекарство, което човешкото тяло е в състояние да произвежда само.

Диетологът предупреди, че средният орален прием на капсаицин в чиста форма за средностатистическия европеец е 1,5 mg/ден, а максималният хранителен прием не трябва да надвишава 200 mg/ден. Смъртоносна доза за хора би била 6000 mg/ден.

“Можем да предположим, че Майк Джак е взел смъртоносна доза. Но степента на топлина и съдържанието на капсаицин в пипера е неизвестна. Степента на обучение и адаптация на тялото му вероятно е висока. Липсата на хронични заболявания, при които рискът от смъртността се увеличава, също играе важна роля“, обобщи Мансурова.

Диетолог обясни защо пиперът е най-добрият зеленчук за бременните, но най-лошият за сърдечно болните

Диетолог обясни защо пиперът е най-добрият зеленчук за бременните, но най-лошият за сърдечно болните

Канадецът Майк Джак стана рекордьор, като изяде 50 люти чушки за шест минути. Фигурата му е включена в Книгата на рекордите на Гинес и се появява на справочния уебсайт .

Майк Джак обича пикантната храна и я консумира от 20 години. Поемайки рекорда, той успя да се справи с 50 чушки Carolina Reaper само за шест минути и 49,2 секунди. Така той счупи рекорда за най-бърза консумация на храна. След това той сложи още 85 чушки в стомаха си, като стана вторият най-изяден в тази категория. Лидерството все още е в ръцете на австралиеца Грегъри Барлоу, който успя да овладее 185 парчета.

Джак по-късно призна, че първите чушки са били трудни за ядене и са причинили отвратителна горчивина в устата му. Но когато половината порция свърши, нещата вървяха по-бързо и вкусовите рецептори на човека се адаптираха към неприятните усещания. Рекордьорът обаче се оплака, че едва ли ще иска пикантни ястия в близко бъдеще.

„Имам силни спазми, все едно някой ме стиска и изважда навън“, споделя канадецът.

Майк Джак постави рекорд за най-бързо ядене на чушки. Видео © Twitter / GWR