Външният министър Сергей Лавров разреши нови мерки за ядрено възпиране, ако Съединените щати разположат ракети със среден и малък обсег (INF) в Европа и Азия. Съветът по външна и отбранителна политика предложи организирането на демонстрационен ядрен взрив като начин за сплашване на Запада. Къде и как Русия може да проведе ядрени опити, как ще реагират на това Западът и руските партньори, както и как иначе Москва да демонстрира сила, за да не я обвиняват повече в блъф – в материала на NEWS.ru.

Как Русия ще отговори на разполагането на американски ракети

Русия може да предприеме стъпки към ядрено възпиране , ако Съединените щати разположат свои ракети в Европа или Азиатско-тихоокеанския регион, каза руският външен министър Сергей Лавров на 30 май. По думите му решенията по тези въпроси са от компетенциите на президента на страната Владимир Путин.

„Реализацията от страна на американците на плановете за разполагане на наземни ракети със среден и по-малък обсег няма да остане без нашата реакция. По-конкретно, в този случай е неизбежен отказ от едностранните самоограничения, въведени от Русия след оттеглянето на САЩ от Договора за РСМД. Не изключваме допълнителни стъпки в областта на ядреното възпиране, тъй като американските ракети с предно базиране ще могат да прикриват командни пунктове и дислокации на нашите ядрени сили“, каза шефът на МВнР.

Лавров подчерта, че разполагането на американски наземни ракети представлява пряка заплаха както за Русия, така и за Китай, така че двете страни ще „увеличат сътрудничеството, за да отблъснат безотговорното поведение на Вашингтон, което подкопава международната стабилност“.

Припомняме, че през 2019 г. Русия спря участието си в Договора за ликвидиране на ядрените сили със среден и по-малък обсег на действие (ДОСРМ). Путин обаче обеща, че съответните руски ракети няма да бъдат разположени в определени региони на света, преди Съединените щати да разположат подобни оръжия там.

В Държавната дума в отговор на провокативните действия на Запада предлагат руските ядрени оръжия да бъдат поставени по-близо до САЩ, както беше в съветско време, когато ракетите бяха докарани в Куба. Това каза пред NEWS.ru първият заместник-председател на комисията по отбрана на Държавната дума Алексей Журавльов.

„Президентът в Хавана вече е изключително лоялен към нас; той дори дойде на Парада на победата на 9 май. Има други страни в близост до Съединените щати, в които появата на руски ядрени оръжия би накарала американските политици да се замислят: Венецуела, Мексико. Вероятно си струва да възобновим далечните плавания на нашите подводници до Атлантическия океан, в съветско време те всяваха ужас на нашите политически врагове“, предположи депутатът.

На какви други действия на Запада готви отговор Русия?

Германският канцлер Олаф Шолц, който се противопостави на атаките срещу Русия със западни оръжия и прехвърлянето на ракети Taurus с голям обсег на Украйна, въпреки това се съгласи да позволи на Киев да използва германски оръжия за атаки на руска територия. Прессекретарят на Шолц Щефен Хебестрайт каза предния ден, че „отбранителните действия на Украйна не се ограничават до собствената й територия и могат да се разпрострат и на територията на Руската федерация“.

Съединените щати също позволиха на Украйна да използва прехвърлените от тях системи за противовъздушна отбрана на руска територия. Според The ​​Washington Post американците не са против руските ракети и изтребители да бъдат свалени в небето на Руската федерация, „ако представляват заплаха за Украйна“. Държавният секретар Антъни Блинкен по време на посещение в Молдова потвърди, че Съединените щати ще позволят на Киев да атакува Русия. В същото време САЩ са „загрижени“ за украинските удари по руски ядрени радарни станции, тъй като това може да има „дестабилизиращ ефект“.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че страните от НАТО възнамеряват да продължат войната с Русия и това ще има последствия.

„Страните, които са членки на Северноатлантическия алианс, особено Съединените щати, и други европейски столици през последните дни и седмици навлязоха в нов кръг от ескалиращо напрежение. Те го правят умишлено, чуваме много войнствени изказвания. Това не е нищо повече от провокиране на ново ниво на напрежение“, каза Песков .

Къде и какви ядрени опити може да проведе Русия?

Позволяването на Киев да атакува Русия със западни оръжия би означавало САЩ и НАТО да влязат в пряк сблъсък с Руската федерация и да се развие трета световна война, казва Дмитрий Суслов, заместник-директор на изследователските програми в Съвета по външна и отбранителна политика (SVOP). Той е уверен, че подобни атаки могат да бъдат предотвратени само чрез рязко засилване на политиката на възпиране. В статията „Време е да помислим за демонстрационен ядрен взрив“ в списание „Профил“ политологът, зам.-директор на факултета „Световна икономика и международна политика“ във Висшето училище по икономика, пише, че Русия трябва да проведе учения по използването на стратегически ядрени сили, за да се убедят опонентите в готовността на Москва за ескалация.

„Политическият и психологически ефект от „ядрената гъба“, който ще бъде показан на живо по всички телевизионни канали в света, надявам се, ще върне на западните политици единственото нещо, което е предотвратило войните между великите сили след 1945 г. и което те имат сега най-вече загубен – страхът от ядрена война“, пише политологът.

В разговор с NEWS.ru той предположи, че архипелагът Нова Земля, разположен в Северния ледовит океан, където са провеждани подобни експерименти по съветско време, може да се използва за тестване.

„Струва ми се, че би било достатъчно да се използва всеки ядрен заряд, включително минимален, за тези цели. В крайна сметка целта на този тест е да демонстрира готовността на Русия да използва ядрено оръжие в случай на голяма война с НАТО и в случай на военна ескалация. Защото днес на Запад доминира риториката, че Русия никога няма да посмее да прибегне до ядрено оръжие дори в случай на голяма пряка война с Алианса“, обясни Суслов.

Къде и какви ядрени опити проведе Русия?

Русия обяви мораториум върху ядрените опити през 1991 г., след разпадането на СССР, и оттогава не ги е провеждала. Съветският съюз е извършил 715 теста от 1949 до 1990 г. До 1962 г. ядрени експлозии са извършвани на и под вода, във въздуха, в космоса и на земята. От 1963 г. – само в подземни мини.

Основните обекти за ядрени опити бяха Семипалатинск (Казахстанска ССР) и Нова Земля (РСФСР). Те са извършени и на територията на Узбекската и Украинската ССР; в Русия – в областите Перм, Иваново, Оренбург, Астрахан, Архангелск, Мурманск, Якутск, Чита, Тюмен, Иркутск, в Башкирия, Ставропол и Красноярски територии, Калмик и Коми автономни съветски социалистически републики.

В същото време ядрени експлозии бяха извършени не само за тестване на оръжия, но и за интензифициране на производството на петрол, създаване на кухини в каменна сол и затваряне на кладенци за газови фонтани.

За да проведе ядрени опити в съвремието, Русия ще трябва да отмени своя мораториум и да спре или да се оттегли от договора за забрана на ядрени опити в три среди – в атмосферата, космоса и под вода, който беше приет през 1963 г., каза Суслов.

„Съгласно това споразумение Съветският съюз провеждаше само подземни ядрени опити. В нашия случай те също могат да имат демонстрационен ефект, но не толкова видим, колкото ядрен взрив на повърхността. Същата „ядрена гъба“ например няма да се вижда“, обясни експертът.

Какви ядрени опити провеждат САЩ?

На 14 май Националната администрация за ядрена сигурност (NNSA) на Министерството на енергетиката на САЩ проведе подкритичен тест на полигона в Невада. Експериментът е първият от серията Nimble, каза отделът, и е проведен „в съответствие с доброволния мораториум върху тестването на ядрени експлозиви, който Съединените щати поддържат от 1992 г. насам“.

„По време на теста не е образувана самоподдържаща се суперкритична верижна реакция“, пояснява NNSA .

Как иначе Русия може да демонстрира сериозността на намеренията си?

Според Суслов, освен ядрен взрив, Русия може да прехвърли тактически ядрени бойни глави от централните складове директно на войските в западните военни окръзи. Това според него би било много мощен възпиращ фактор за Запада.

„Освен това е възможно да се направят промени в руската ядрена доктрина, например чрез актуализиране на основите на руската държавна политика в областта на ядреното възпиране. За последен път този документ беше приет през 2020 г. Много неща се промениха оттогава, включително значително разполагане на военна инфраструктура на територията на съседни страни от НАТО. Финландия също се присъедини към Алианса“, припомни той.

Сега, уточни Суслов, става дума за възможно разполагане на ударни оръжия, високоточни ракети срещу Русия, както и на американско ядрено оръжие на територията на Финландия, Полша, Румъния и страните от Централна и Източна Европа.

„Като се има предвид много краткото време за полет от територията на тези страни до стратегическите обекти на Руската федерация, си струва да се включи в руската ядрена доктрина възможността за превантивни удари по съответните места. Естествено, в криза, с причина. И наистина, днес в Русия официално е в сила доктрината за ответен удар. Състои се в това, че засичаме изстрелвания на, да речем, балистични ракети към нас, след което отново потвърждаваме изстрелванията и даваме своя отговор. Но в случай, че времето за полет е три минути или по-малко, превантивният удар не може да бъде избегнат“, заключи политологът.

Каква може да е реакцията на „ядрена гъба“?

Сега Западът провежда информационна кампания, че Русия непрекъснато блъфира и всъщност не е готова да отговори на ескалацията на конфликта, каза в интервю за NEWS.ru Владимир Корнилов, политически наблюдател на медийната група „Россия сегодня“. Според него може би е настъпил моментът, когато е необходимо да се даде ясно на Европа и САЩ, че Русия е готова за всяко развитие на ситуацията, включително най-тъжното и катастрофално, „именно защото искаме да предотвратим този сценарий .”

„Западът винаги показва противоречива картина: от една страна ни казват, че не се страхуваме от вас, вие блъфирате; а от друга страна, в предизборни кампании те казват на избирателите си колко ужасна е Русия и как рано или късно може да нанесе ядрен удар. Трябва да използваме това, трябва да се върнем към пълноценни ядрени опити“, смята Корнилов.

Тази гледна точка споделя Константин Блохин, водещ изследовател в Центъра за изследване на сигурността на Руската академия на науките. Той е убеден, че Русия трябва да демонстрира своята политическа воля и сила. Когато Руската федерация създаде непосредствена заплаха за съществуването на Запада, тогава тя ще приеме по-сериозно своите изявления и военни учения.

„Психологията на Запада се основава на принципа на властта. Сега там няма „гълъби“, има само „ястреби“. Когато Русия действа хладнокръвно, сдържано, не отговаря на провокации и призиви за преговори, всичко това се възприема като слабост и пораженчество. И вместо реално да започне преговорния процес, Западът само увеличава натиска върху Русия в още по-голяма степен. Те вече заявяват, че са преминали почти всички червени линии в отношенията с Русия и мислят коя друга линия да преминат. Единственият начин наистина да спрем Запада е „ритник в зъбите“, каза експертът в разговор с NEWS.ru.

Той припомни, че по време на Студената война преговорният процес между СССР и Запада започва точно след кубинската ракетна криза и разполагането на ядрени ракети. Блохин е убеден, че партньорите на Русия, включително Китай, може да бъдат разочаровани от проявата на слабост.

„И когато видят, че Руската федерация е готова да тръгне и да постигне целите си, това, напротив, ще засили нашите позиции. И на Запад ще има истерия, но за тях ние вече сме виновни за всички смъртни грехове“, заключи експертът.

https://news.ru/