Кървав атентат се разиграл днес във френския град Ница.

Трима са вече убитите и няколко ранените при нападение с нож в базиликата „Нотр Дам“ в Ница в ранните часове на днешния ден.

Френски медии съобщиха, че около 9:00 часа сутринта местно време в района на „Нотр Дам“ в централната част на Ница са се чули изстрели.

Според „Спутник“, цитиращ полицейски доклади, двама души са били убити при нападение с нож. Според данните, жена е била обезглавена вътре в базиликата. За това съобщи лидерът на партия „Национален съюз“ Марин льо Пен.

Обществеността беше помолена да избягва района, докато силите по сигурността и въоръжена полиция провеждат операция. Полицията разглежда версията за терористичен акт, съобщава РТ.

Кметът на Ница Кристиан Естрози потвърди, че предполагаемият извършител е задържан и благодари на полицията за бързата реакция. Нападателят е бил ранен по време на задържането и се намира в болница. Мотивът за нападението остава неясен, но кметът потвърди, че въз основа на доказателствата до момента, става въпрос за терористична атака.

Междувременно полицията извършва разследване за предполагаема бомба в района и е помолила обществеността да го избягва, докато сапьорите оперират.

Френската полиция съобщи, че се очакват и други терористични атаки и се ангажира да засили контраекстремистките мерки в страната.

Нападателят е арестуван 10 минути след атаката и откаран в близката болница, след като е бил ранен по време на ареста, каза полицейски служител пред “Асошиейтед прес”. Смята се, че заподозреният е действал сам.

Вътрешният министър на Франция призова хората да избягват района в центъра на френската Ривиера. Жерал Дарманен заяви, че свиква кризисна среща в министерството в Париж.

Инцидентът се случва само две седмици след като учителя по френски Самуел Пати бе обезглавен в покрайнините на Париж от радикализиран 18-годишен младеж от чеченски произход. Престъплението е извършено заради това, че Пати е показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици по време на урок по история – нещо, което се разглежда като богохулство в исляма.

Припомняме, че терористичен акт в Ница бе извършен вечерта на 14 юли 2016 г., когато мъж врязва товарен камион в тълпата, събрала се да празнува националния празник на Франция – превземането на Бастилията. Загиват над 84 души, а над 300 са ранени.

http://epicenter.bg

Извънредно от Франция: Мъж нападна с нож и викове “Аллах Акбар!” полицаи, застреляха го от упор! 

Напрежението във Франция ескалира. Полицията застреля мъж, който крещи “Аллах Акбар” в град Авиньон, предава Мирър.  Това стана часове след атентата в Ница, при който мъж с нож уби трима души в църква, отново крещейки “Аллах акбар”. Сред жертвите има свещеник, а една от загиналите жени е обезглавена. Местната полиция в Авиньон потвърди, че е открила стрелбата в 11,15 ч. местно време, тъй като мъжът е заплашвал минувачите с нож. Няма съобщения за други жертви. Първоначално полицаите са използвали несмъртоносни боеприпаси, за да спрат нападателя, но са били принудени да открият огън с бойни патрони, след като той е атакувал униформените. Не е ясно дали инцидентите в Авиньон и Ница са свързани. Смята се, че мъжът е от турски произход. Инцидентът е станал в Монфавет, квартал на няколко километра от центъра на града. Същевременно мъж бе арестуван в Джеда, Саудитска Арабия, след като намушка охраната на френското консулство.  Според „Скай Нюз Арабия“, охранителят е ранен с остър предмет. Той е хоспитализиран и животът му не е в опасност, съобщи френското посолство. Заподозреният нападател е задържан от полицията. Атаките са на фона на недоволството в мюсюлманския свят след коментари на президента на Франция Еманюел Макрон в защита свободата на словото и конкретно публикуването на карикатури с пророка Мохамед. Редици мюсюлмански държави бойкотират френските стоки. В няколко държави бяха организирани протести заради коментарите на френския лидер, направени след обезглавяването на учител заради това, че е показал на учениците си карикатури с пророка. Макрон предизвика недоволство по-рано този месец, когато обяви, че ислямът е религия в криза по света. През уикенда турският лидер Реджеп Ердоган заяви, че Макрон се нуждае от психиатър. Франция отзова посланика си.  В Катар пък махнаха френски стоки от някои магазини вследствие на религиозния скандал.

https://blitz.bg