Лечението с кръвна плазма на коронавирус е от няколко месеца, но подобен тип терапии се прилагат в света от 130 години

Д-р Чавдар Ботев работи в Национален център по хематология – София.  Той е  сертифициран в областта на аферезата на стволови клетки, тяхната обработка и приложение. Д-р Ботев е специалист по клетъчна, плазмена и генна терапия с над 30-годишен опит.  Преминал е обучение в областта на клетъчната терапия и туморната имунология в Италия, САЩ, Германия и Англия. Има интереси в куп области, сред които плазмафереза и фотофереза при хематологични и нехематологични. Ето какво разказва за лечението на коронавируса с плазма в интервю пред “Марица”.

– Д-р Ботев, докъде напредна лечението на COVID-19 с плазма у нас и по света?

– Първо, да кажа, че лечението с кръвна плазма на коронавирус е от няколко месеца, но подобен тип терапии се прилагат в света от 130 години. Аз лично се занимавам от 1993 година. Според мен COVID-19 e тип автоимунно заболяване. Второ, нека българите знаят, че нашата организация поема разходите на донорите. В смисъл, ако един човек идва от Варна, той не плаща за транспорт, за хотел, тъй като трябва да е в 8 ч. сутринта в Националния кръвен център. Засега на друго място не се извършва процедурата. И важно за дарителите, които в голямата част лично консултирам. Дарявайки, те ще получат класическа терапия, ще се пречистят. В България за подобна процедура богати си плащат по 1500 лева, прави се 4 пъти, като значително подобрява здравето. Отново се взимат 600 милилитра кръвна плазма.

– Имате предвид, плащат си за процедури с преливане на кръвна плазма при други заболявания? 

– Основно за така нареченото подмладяване. Вижте, тази процедура (плазмафереза) я правех още 1993 година с 2 сестри, като успявахме да обработим по 8 донор​и, което означава, че се помага на 24 пациенти. Сами разбирате каква бройка заразени с COVID-19 може да се обхване.

– Но за целта колегите, които бъдат обучени, трябва да получават не двойно, а тройно заплащане.

– Тогава сами ще искат да работят извънредно. Това ще спаси много човешки животи. В нашата фейсбук група са 3000 членове, повечето лекари, колегите имат огромно желание да се включат. Донори също са активни. За целта обаче трябват някои промени в законодателството, за да може да се разкрият и регионални центрове за набиране на плазма от донори. Засега има само една доказана техника, която дава резултати при COVID-19. В Америка е дала идентични резултати в 2000 болници при 14 000 пациенти.

– Един пациент с коронавирус в сериозно положение от какво количество кръвна плазма се нуждае?

– От един сак, който е 200 милилитра. А един донор осигурява 3 сака. Пациенти в много тежки състояния трудно се повлияват, дължи се на други фактори. Но иначе стига един сак и пациентът с COVID-19 e излекуван. В тежки случаи – повече. Но постепенно, по​ малко.  Защото, ако се форсират нещата, болните може да умрат. Виждал съм го с очите си, включително и при процедури в Германия. Повлиява се сърдечният ритъм, и в двете посоки. Затова трябва да сме подготвени с калий и калций, всеки лекар го знае.

– Само вашият център ли разполага с нужната апаратура за преливане?

– Имаме два апарата при нас, да. Целта е да се изградят повече центрове в страната, включително и в Пловдив, но е нужна промяна в наредбите. Сега по закон е необходимо отделна сграда с идеята, че донорите са преболедували и не трябва да се смесват с останалите. Тоест не са съвсем здрави. А те реално са най-здравите хора. Според мен е напълно нормално да се наеме помещение в дадена болница, отговарящо на изискванията, да се сложат два апарата и да се работи.

– Колко струва подобно оборудване?

– Един нов апарат е към 50 000 лева, има и втора ръка, които също биха могли да свършат отлична работа. Фризерите са към 10 000 лева. Тоест стотина хиляди лева стигат за един център, говорим само за медицинското оборудване. Това са дребни пари. Знаете, че една доза ремдесивир е към 5000 долара. А това е безплатно, при това много по-добро. Най-малкото, няма странични ефекти.

– Кога е крайният срок, при който един болен от коронавирус трябва да започне лечение с плазма, за да има ефект?

– Терапията е ефективна, когато се приложи през първите 3 дни от приемането в интензивно отделение, тоест между 8-и и 14-и ден от началото на заболяването и ако се използва плазма с висок титър. След 20-ия ден процесите са необратими и е твърде късно.

– Какъв е процентът на излекуваните с кръвна плазма?

– Специално при моите наблюдения. Ако пациентът не е в тежко състояние, в 90 процента от случаите се повлиява веднага. При вече интубирани пациенти например смъртността е 44-50 процента. След преливане на кръвна плазма пада до 5-10 процента. Между другото и в България вече има нов тип апарати, които заместват успешно интубирането. С тях работи колега от „Аджъбадем“. Трябва да се осъвременяваме постоянно при лечението на коронавируса, всеки ден се появяват нови неща. Спомнете си, в началото се лекуваше по цял свят с хлорохин, но от месеци е тотално отречен като опасен.

– Значи, пациентът с COVID-19 трябва да бъде хванат рано, образно казано?

– Когато на един пациент се приложи плазма, на следващия ден вирусът изчезва в кръвта. Това е заболяване на няколко етапа. Пациенти умират от самия вирус, но ако приложим този вид лечение до 14-ия ден, то ние ще бъде изключително ефективни.  Вирусът може да отключи автоимунни заболявания. Ако се направи неправилна ваксина, то и резултатът ще бъде такъв.

– Все пак какво заболяване е коронавирусът, тъй като мнозина ваши колеги го определиха като „грипче“?

– Обикновено е леко заболяване, с което имунната система се справя. Но дори едно притеснение може да се окаже влошаващ фактор. Доказано е, че психологически проблеми водят до промени в организма, които потискат имунната система. Тоест оставаш без работа и… Затова и трябва да бъде помогнато на хората, 4000 музиканти и артисти останаха без препитание, никой не ги пита как се оправят. Затова – никакво притеснение!

– Последно, това ли е подмладяването, за което се говори, че си правят мегазвездите?

– Не. Там става въпрос за по-дълги процедури. Логично е, ако ти се прелее кръв на 20-годишен младеж, здравословно да отидеш на друго ниво. Но нямам пряка информация, а само съм чувал, че богатите плащат по 200 000 евро за подобни лечения в клиники в Швейцария. Написаха, че известни българи са преминали такова, но дали са жълтении или истина, не мога да кажа.

https://blitz.bg

НАШЕТО ФЕЙСБУК ПРОСТРАНСТВО

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  16. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  17. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА