Споразуменията по Черноморската инициатива се прекратяват днес, 17 юли, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

За пореден път прессекретарят на президента на Руската федерация подчерта, че частта от договореностите относно Москва по сделката не са изпълнени.

“Всъщност черноморските споразумения престанаха да важат днес. Както президентът на Руската федерация каза по-рано, крайният срок е 17 юли. За съжаление частта, отнасяща се до Русия в това черноморско споразумение, досега не е изпълнена. Следователно действието му се прекратява“, каза Песков.

Според говорителя на Кремъл на този фон руската страна не развива отношения със западните държави. Москва обаче запазва каналите за диалог, защото те са необходими в най-критичния момент, каза Песков.

В същото време той посочи, че позицията на Руската федерация за спиране на участието в сделката е била обявена още преди терористичната атака на Кримския мост, извършена в нощта на 17 юли. Песков каза, че тази атака няма да повлияе по никакъв начин на решението на Москва.

Преди ден помощникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че американската страна е подготвена за възможността Руската федерация да не поднови черноморската зърнена инициатива за нов срок. Той сподели, че Вашингтон работи в тясно сътрудничество с Украйна по този въпрос.

Документът за удължаване на зърнената сделка беше подписан през май. Споразуменията изтекоха на 17 юли. Владимир Путин подчерта, че Руската федерация ще се съгласи на удължаване в момента, в който бъдат изпълнени условията на Москва.

На 15 юли Координационният център на ООН призна, че нито един кораб с руски торове не е изпратен в рамките на зърнената инициатива за целия период на действие. https://www.m24.ru/

ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ СМЯТАТ, ЧЕ ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА СДЕЛКАТА МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОТНОВО ПРИИЖДАНЕ НА КАМИОНИ СЪС ЗЪРНО ОТ УКРАЙНА ПРЕЗ ГКПП КАРДАМ, КАКТО И ДО ПРОБЛЕМИ С РЕАЛИЗАЦИЯТА НА ПРОДУКЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИ.