КОРОНАВИРУС – ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

0
1384
Коронавирусите (CoV) са голямо семейство от вируси, които причиняват заболявания, вариращи от лека настинка до по-тежки заболявания, като респираторен синдром в Близкия изток (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV). В момента в Китай върлува нов коронавирус (nCoV). Той е щам, който не е бил идентифициран по-рано при хора.
Коронавирусите са зоонози, което означава, че се предават между животни и хора. Подробни разследвания установяват, че SARS-CoV и MERS-CoV се предават от животни към хора. Няколко известни коронавируси циркулират само при животни, а все още не са преминали към хората.

Коронавирус: Симптоми

Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица и затруднено дишане.

В по-тежки случаи инфекцията може да причини пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателно готвене на месо и яйца.

Избягвайте тесен контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания като кашлица и кихане.

Топ 6 зашеметяващи факта за новия коронавирус

  • nCov-19 се разпространява с изключително бързи темпове;
  • Заболяването COVID-19 не е твърде смъртоносно и в мнозинството от случаи протича като грип или пневмония;
  • Рискови фактори за тежко протичане са възраст над 65 г., подлежащо хронично заболяване, мъжки пол, тютюнопушене;
  • Не е известно дали се развива траен имунитет след преболедуване и оздравяване.
  • Шансът да се разболеете е малък, ако не сте пътували до засегнати региони или не сте се срещали с хора, посетили такива региони;
  • Създаването на ваксина ще отнеме между 12-18 месеца.

Особености на новия коронавирус

За сравнение, смята се, че другите коронавируси, преминали от животни на хора, заразяват хората, за да увеличат разпространението си, но не целят да ги убият. Предишните две епидемии на коронавирус, протичащи като SARS (тежък остър респираторен синдром) и MERS (респираторен синдром от Близкия изток, наречен така по мястото на възникналото първото огнище), бяха изключително фатални за хората, с много редки безсимптомни случаи. Ако имаше повече от последните, болестта щеше да се разпространи по-широко. В крайна сметка всеки от SARS и MERS убиха по-малко от 1000 души.

Данните към момента показват, че COVID-19 е убил два пъти повече души. Той е смъртоносен, но не твърде. Разболявайки хората не непремнно тежко, позволява свободно придвижване на вируса из целия свят. Пример за това е и круизният кораб в Япония, в който 14 американци бяха положителни за коронавирус без да имат никакви симптоми.

Четиринадесет процента от потвърдените случаи са „тежки“, включващи неподдаваща се на лечение пневмония и задух. При други 5% от пациентите заболяването се е развило като дихателна недостатъчност, септичен шок и/или мултиорганна недостатъчност – това са тези „критични случаи“, което потенциално водят до смърт.

Все още не е ясно защо някои хора страдат повече от вируса, отколкото други. Не е ясно и защо новият коронавирус – подобно на братовчедите му SARS и MERS – изглежда по-смъртоносен от другите коронавируси, които редовно циркулират сред хората всяка зима и обикновено причиняват симптоми на настинка. Вероятно ще отнеме много време да се разбере биологичното поведение на вируса и имунологичните и клинични промени, до които води инфекцията с него.

Рискови фактори за тежко протичане на COVID-19

Възрастните и болни хора са най-податливи на тежки форми на COVID-19. Последните данни от Китай след анализ на близо 45 000 потвърдени случая предполагат, че хората, които най-вероятно развиват тежки форми на COVID-19, са тези с хронични заболявания и възрастни хора.

По-малко от 1% от хората, които иначе са били здрави, са починали от болестта, смъртността при хората със сърдечно-съдови заболявания е 10,5%. Тази цифра е 7,3% за пациенти с диабет и около 6% при пациенти с хронично респираторно заболяване, хипертония или рак.

Смята се, че средно изчислената смъртност от 2,3% е надценена, имайки предвид факта, че  много леки случаи могат да останат недиагностицирани. Общият процент е висок за сметка на 14,8% смъртност при възрастни над 80 г. Смъртните случаи са съобщени във всяка възрастова група, с изключение на деца под деветгодишна възраст. Освен това, се наблюдават сравнително малко случаи сред децата.

Учените не знаят какво точно се случва в организма при инфекция с новия коронавирус. Как ще протече инфекцията зависи от имунния отговор на човек. Нещо повече, вирусът направлява хода на инфекцията, но изходът и оздравяването зависят от имунната система и други фактори при гостоприемника. За момента се знае, че nCov-19 навлиза и се размножава в епитела на дихателните пътища. При повечето хора се наблюдава локална възпалителна реакция като отговор на имунната система.

При възрастни и увредени хора обаче, имунната система може да не е в състояние да се справи с вируса, когато размножаването на вируса е по-бързо, отколкото тя може да контролира. Друг сценарий е да предизвика неконтролиран имунен отговор, с ангажиране на огромен брой имунни клетки и свръхпроизводство на цитокини, т.нар. „цитокинова буря“. Клинично тя се изявява с тежки възпалителни състояния, пневмония, задух, възпаление на дихателните пътища, до полиорганна недостатъчност.

Вторият механизъм е вероятно отговорен за редките, но все пак съществуващи случаи на починали млади и здрави хора, като например 34-годишния китайски лекар Ли Уенлианг, който за първи път е сигнализирал за вируса. Той почина няколко седмици след заразяване с патогена.

Генетичните фактори и тези на околната среда също могат да оказват влияние на тежестта на протичане на инфекциите. Докато генетичните фактори все още се проучват на ниво мишки, тютюнопушенето и замърсеният въздух са категорично вредни фактори за протичане на инфекцията с коронавирус.

Мъжете имат по-тежко протичане и по-висока смъртност от COVID-19, отколкото жените (2,8% срещу 1,7%) по предварителни данни. Вероятно това има връзка с гена за рецептора, чрез който вирусът навлиза в клетките и който се намира в Х хромозомата. Но, може да се дължи и на по-голямата честота на пушачите сред мъжете. Естрогените пък действат защитно в хода на инфекцията.

Препоръки на СЗО за спиране на разпространението на епидемията
Ако не се намирате в район, където COVID-19 активно се разпространява, или ако не сте пътували в някой от тези райони или не сте били в близък контакт с някой, който има симптоми, чувства се неразположен или е бил в рисков регион, шансовете ви да се разболеете момента са много ниски.
Разбираемо е обаче, че може да се чувствате стресирани и притеснени от ситуацията. Добре е да знаете подробности за начини на разпространение на вируса. Важно е да бъдете информирани, за да вземете подходящи мерки и да се защитите.

Мерки за превенция

Мерките за профилактика срещу инфекцията с новия коронавирус и тези, които ограничават разпространението на вируса, трябва да се предприемат от всички, особено от болните, независимо дали са диагностицирани с този вирус или имат клинични прояви, характерни за него.
  • Избягване на градски транспорт;
  • Избягвайте кашляне и кихане в ръцете, препоръчва се това да става в свивката на лакътя и, ако не е възможно, незабавно извършване на хигиена на ръцете, без да докосвате повърхности;
  • Използването на носна кърпа за кихане не изключва измиването на ръцете след изхвърлянето им в кошчето;
  • Избягвайте контакта с хора, които показват признаци на инфекция;
  • Избягвайте близки контакти с лицата, които проявяват признаци на заболяване;
  • Правилна вентилация на затворени пространства (чакални, класни стаи, градски транспорт, конферентни зали, и др.);
  • Избягвайте пътуването до засегнатите райони;
  • Правилна вентилация на офис сгради, които имат структура на открито или общи работни пространства;
  • Правилно носене на защитна маска и смяна през кратки интервали от време.
Инструкции за правилно поставяне на маска
  • Маската трябва да се поставя плътно, покривайки устата и носа, и обхващайки брадичката;
  • Металният ръб в горната част, трябва да бъде фиксиран възможно най-високо върху носа, без да пречи на дишането;
  • Маската трябва да се отстрани без докосване на предната част. Веднага след като се отстрани, трябва да се извърши хигиена на ръцете, като се използва вода и сапун.
  • Маски трябва да носят хора, които имат симптоми и хора, които предоставят медицински грижи на болни хора.

Терапия

Понастоящем няма специфично лечение на инфекцията с новия коронавирус, като препоръчаното лечение е само симптоматично. Поради тази причина профилактиката е единственият начин да се защитим от разпространението на новия коронавирус.

 ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ

Какво да правим, ако се съмняваме за инфекция с коронавирус?

В България към момента за новия коронавирус могат да бъдат изследвани граждани с проявени симптоми като:

  • Висока температура (над 38◦С);
  • Тежка респираторна инфекция с кашлица и трудности в дишането;
  • Начална пневмония.

Допълнителни фактори са: пътуване в райони с епидемичен риск през последните 14 дни или са хора, които са били в контакт с човек с диагноза или подозирана инфекция COVID-19.

Пробите се взимат единствено и само от лечебни заведения по предписание на лекуващ лекар и се изпращат в Националната референтна лаборатория. Изследването е безплатно за гражданите и болниците, тъй като средствата се осигуряват от Министерството на здравеопазването.

Човек, който се съмнява за инфекция с коронавирус, трябва да:

  • Се обади на лекуващия си/личен лекар;
  • Се изолира от другите хора;
  • Постави незабавно маска на лицето си.

Кои са епидемичните райони в света:

  • Китай – Hubei – Wuhan, Guangdong Sheng, Beijing Shi, Shanghai Shi);
  • Италия – Ломбардия и Венето (градовете на Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano), регион Piemonte (Cumiana);
  • Иран.

Какво означава близък контакт при опасни инфекции?

  • Живеещи в едно домакинство;
  • Пряк физически контакт с болен (например докосване);
  • Незащитен директен контакт със секрети на болен (при кихане, кашляне и т.н.);
  • Пребиваване в една и съща стая на разстояние по-малко от 2 m и с продължителност над 15 минути;
  • Медицински и лабораторен персонал, който оказва грижи за болен;
  • Общ полет със самолет с болно лице;
  • Пребиваване на летище;
  • Използване на обществен транспорт;

Какви са потенциалните усложнения при инфектиране с новия коронавирус?

  • Респираторен синдром на Близкия изток (MERS-CoV);
  • Тежък остър респираторен синдром (SARS-CoV);
  • Пневмония, която не отговаря на стандартното лечение с антибиотици;
  • Преждевременно раждане, спонтанен аборт, усложнения или смърт при раждането.

Мога ли да се заразя от домашния ми любимец?

Не. Няма доказателства, че животните или домашните любимци като котки и кучета се заразяват или биха могли да разпространят вируса, причиняващ COVID-19.

Какво не трябва да правя, ако се съмнявам за инфекция с новия коронавирус?

Следните мерки НЕ са ефективни срещу COVID-2019 и могат да бъдат вредни:

  • Пушене;
  • Приемане на билкови лекарства;
  • Носенето на няколко маски едновременно;
  • Приемане на самолечение като антибиотици.

Във всеки случай, ако имате температура, кашлица и затруднено дишане, потърсете медицинска помощ рано, за да намалите риска от развитие на по-тежка инфекция и не забравяйте да споделите с вашия лекар, ако сте пътували наскоро.

Има ли вече създадена ваксина срещу коронавирус?

Добрите новини са, че новият вирус беше идентифициран изключително бързо, геномът му – напълно секвениран и споделен до всички учени по целия свят в рамките на седмици. Светът отговаря на епидемията с безпрецедентна скорост и мобилизиране на ресурси. Глобалната научна общност работи по създаване на ваксина, Китайското правителство въведе драматични мерки за ограничаване, а Световната здравна организация обяви извънредно положение от международна важност. Въпреки това, инфекцията продължава да се разпространява. 100 милиона души бяха обхванати и ограничени в района около град Ухан, но инфекцията се разпространи в 24 страни. Въпреки очевидната неефективност на такива мерки – най-малкото неприемливите социални и икономически вреди – репресията продължава да ескалира.

Под политически натиск за „спиране“ на вируса миналия четвъртък китайското правителство обяви, че служителите в провинция Хубей ще ходят от врата до врата, ще тестват хората за висока температура и ще търсят други симптоми на болест, след което ще изпращат всички потенциални случаи в карантинни лагери. Но дори и при идеалното ограничение и карантинни мерки, разпространението на вируса може да е било неизбежно. Тестването на хора, които вече са изключително болни, е недобра стратегия, ако хората могат да разпространят вируса, и когато се чувстват добре.

Италия, Иран и Южна Корея вече са сред страните, отчитащи бързо нарастващия брой открити инфекции COVID-19. Тези държави също се опитват да приложат мерки на репресия, доказани като неефективни. В крайна сметка, справянето с пандемията ще изисква отваряне на граници, а не затварянето им.

Песимистичните прогнози на експертите включват възможността в рамките на следващата година около 40 до 70% от хората по света да бъдат заразени с вируса, който причинява COVID-19. Но това не означава, че всички ще преживеят тежки заболявания. При мнозинството от хора, ще се наблюдава леко заболяване или безсимптомно протичане. Както при грипа, който често е животозастрашаващ за хора с хронични заболявания, имунодефицити и по-напреднала възраст, повечето случаи на COVID-19 ще преминават без медицинска помощ. За сравнение, около 14% от хората с грип нямат симптоми.

Първоначалните препоръки за тестване за nCoV-19 е на хора, посетили Китай или други засегнати региони в света или са имали контакт с някой, който е бил диагностициран с болестта. Тестовете за диагностика, обаче, не са рутинни и не са в достатъчни количества.

Безпокойството при коронавируса идва от това, че не е ясно колко време вирусът ще бъде активен и ще се разпространява. В момента глобалната надпревара с времето е създаването на ефективна ваксина – една от най-ясните стратегии за спасяване на живота в следващите години. Към момента компанията Inovio е разработила продукт, който използва малки части от РНК на вируса с цел да бъдат представени на имунната система и да се развие имунитет срещу целия вирус. Това е първата обещаваща стъпка, но технически е много далече от ваксина. Подобно на други лекарства, ваксините изискват дълъг процес на тестване, за да се провери дали наистина защитават хората от болести и го правят безопасно.

Въпреки че генетичното секвениране сега е изключително бързо, създаването на ваксини е толкова изкуство, колкото и наука. Необходимо е да се намери точно тази вирусна последователност, която ще доведе до създаване на ефективна и трайна имунологична памет. В същото време да не предизвиква остър възпалителен отговор, например „грипоподобни симптоми.“ Преди да бъде приложена широко, такава ваксина трябва да бъде тествана в лаборатория, на животни, а накрая и при хора. Още няколко биотехнологични компании работят едновременно по осъществяване на този проект – Moderna, CureVac и Novavax, както и академични институти. Времевата линия по създаване на една ваксина може да бъде компресирана, но въпреки всичко отнема поне 12-18 месеца, за да се създаде ефективна и безопасна ваксина. След това предизвикателствата ще включват други проблеми като производство и логистика, които също могат да бъдат трудни при ограничаване на работната ръка (особено във водещия производител Китай) и затворените международни граници.

Не на последно място, този процес може да струва стотици милиони долари – пари, които NIH, биотехнологичните фирми и университетите нямат. Нито разполагат с производствени мощности и технологии за масово производство и разпространение на ваксина.

Коронавирусите могат да представляват особено предизвикателство и от медицинска гледна точка. Поради приликите си с грипните вируси и възможността за мутации, ваксините също ще трябва да са в постоянно развитие, както при грипа. Възможно е за тази епидемия да е твърде късно вече за създаване на ваксина. Някои експерти смятат, че тестването на ваксини е трябвало да започне още при SARS.

Нещо повече, държавите винаги навлизат в режим на блокиране и самосъхранение, което пречи на справедливото разпределение на ресурси към по-засегнатите региони (ваксини, лекарства, респираторни маски, дори сапун за ръце).

Инфекцията прави ли хората защитени от повторно боледуване?

Дали пациентите развиват антитела след инфекция с новия коронавирус, които ще ги предпазят от бъдещи инфекции, все още е загадка. Проучванията на пациенти с други вируси от семейството показват, че анти-коронавирусните антитела не съществуват много дълго в кръвта на оздравелите. Много ниските или липсващи нива на антителата не са достатъчни за предпазване от нова инфекция.

Как се предава коронавирусът?

Новият коронавирус е респираторен вирус, който се предава по въздушно-капков път. Това означава, че заразяването се осъществява чрез капки/аерозоли, които се отделят във въздуха от болния човек при кихане, кашляне и говорене и са вдишани от друг човек. Поради това е важно да се спазва много добра хигиена – използване на маски, кихане и кашляне в сгъвката на лакътя/ръкава, често миене на ръцете и дезинфекциране.

Може ли коронавирус да се предава по повърхности като дръжки на врати и колко дълго оцелява върху тях?

Ако пръски, съдържащи вируса, попаднат върху повърхности или с ръце бъдат пренесени върху тях, някой друг също може да се зарази, докосвайки тези повърхности и след това лицето си (очи, уста, нос). Дръжки на врати, копчета на асансьори, перила на стълбища, места за хващане в градския транспорт са примери за повърхности, които могат да бъдат заразни. Все още не е ясно колко време може вирусът да живее върху тези повърхности – дали часове или дни, но най-добре е да се избягва докосването им, а ръцете да се мият често.

Пръскането на тялото с алкохолни разтвори и белина ще унищожи ли коронавируса?

Не, използването на дезинфекциращи разтвори за повърхности върху тялото, не могат да окажат влияние върху вируса, който вече е проникнал в тялото. В същото време тези разтвори може да увредят кожата, лигавиците ви (очи, уста, нос) или дрехите Ви, затова не се препоръчва използването им върху тялото.

Климатът и температурата оказват ли влияние върху разпространението на коронавирус?

Все още не е известно дали сезонните температурни промени повлияват разпространението на вируса, за разлика от вируси като грип.

Може ли човек да се разболее, ако консумира храна, приготвена от болен?

Да, възможно е, ако пръски от слюнка на болен човек при кашлица или кихане попадне върху храната. Измиването на ръцете преди приготвяне и консумация на храна е превантивна мярка за разпространението на вируса.

След преболедуване от коронавирус създава ли се доживотен имунитет?

Все още не са известни всички имунологични промени, които причинява инфекцията с коронавирус. След преболедуване е възможно да има имунитет, но е малко вероятно той да е дълготраен.

Какви са разликите между коронавирус и грип?

Инфекциите с коронавирус и грип споделят подобни симптоми, които правят трудно диагностицирането им без да бъдат направени специфични тестове. Докато тестовете за грип са широко разпространени, тези за коронавирус не са общо достъпни. Основните симптоми на коронавирус инфекцията са висока температура и кашлица. Грипът често има и други допълнителни симптоми като болки в мускулите и гърлото. Всеки, който се съмнява за инфекция с коронавирус, или са имали контакт с болен човек, трябва да се обърнат към личния си лекар.

Колко ефективно е ползването на маска за лице за предпазване от коронавирус?

Заедно с измиването на ръцете и избягване докосването на повърхности на обществени места, използването на маска е сред най-ефвктивните средства за защита.

Може ли коронавирусът да се предава по полов път?

Към момента се смята, че единствените начини за предаване на вируса са по въздушно-капков път.

Колко дни е инкубационният период на коронавируса?

Според СЗО инкубационният период варира между 2 и 10 дни, като последните данни показват, че той може да бъде удължен и до 21 дни.

Възможно ли е болните от коронавирус да се възстановят напълно?

При голяма част от заразените пациенти инфекцията с коронавирус протича с леки симптоми и пълно възстановяване до около седмица. Въпреки това, при по-възрастни и увредени хора, с диабет или ракови заболявания, както и такива с имунодефицити, инфекцията може да протече тежко.

Може ли на коронавирус бъдат предаден чрез предмети и стоки, закупени от Китай и по-специално от Ухан?

Коронавирус може да попадне върху предмети от кихащи и кашлящи болни, но едва ли оцелява дълго върху тях, особено при международен и междуконтинентален транспорт.

Има ли някаква причина такива вируси да възникват предимно в Китай?

Да, това се дължи на голямата популация от хора, и такива, живеещи в непосредствена близост до животни. Така се създава възможност за миксиране на животински вируси в хората и изникване на нови вируси.

Съществува ли ваксина, която да предотврати тази дихателна болест?

За момента не съществува ваксина, но учените продължават да работят по въпроса.

Коронавирус: Малко история

През пролетта на 1997 г. беше регистриран първият случай на „птичи грип“. Установяването му отне повече време, тъй като стандартните протоколи за идентифициране на вируси не можеха да го определят. След включване на няколко международни лаборатории беше потвърдена разновидност на грипа – вирусът, който е убил повече хора от всеки друг в историята. H5N1, или „птичият грип“ за първи път беше установен при хора. До края на годината заболяха още няколко души, а 6 починаха.
Въпреки високата смъртност от 60%, епидемията беше овладяна и смъртните случаи наброяват 455 случаи. За сравнение – сезоните грипни вируси убиват по-малко от 0,1 процента от хората, които заразяват, но по брой са отговорни за стотици хиляди смъртни случаи всяка година.
Тежката клинична картина при предишните коронавируси позволи болните хора да бъдат веднага хоспитализирани и изолирани, което силно ограничи хода на епидемията. Новият коронавирус nCov-19 води до дихателното заболяване COVID-19, което може да протече изключително тежко. Смъртността при този вирус се движи около 2%, но заради ниската смъртност и възможността за леко, почти незабележимо протичане, разпространението е изключително голямо.

https://www.synevo.bg/