Кореспондент на Известия: В Ерусалим продължава евакуацията на хората

 

Кореспондентът на Известия, който в момента е в израелския град Сдерот, говори за ситуацията на място на 7 октомври.

По думите му по улиците на града има много войници и понякога преминават военни машини. Военните забраняват да снимат и да напускат къщата.

В Ерусалим хората се евакуират под звуци на сирени и експлозии. Според кореспондент на Известия на място, ситуацията ще се влоши.

По-рано сутринта на 7 октомври журналистът от Известия Евгений Куркаков от град Сдерот, близо до границата с Ивицата Газа, говори за ситуацията в града . Според него войниците на израелската армия са претърсвали къщи в предградията. Провериха дали там има терористи. На сутринта там се чуха звуци от стрелба. Много жители са в бомбоубежища.

По-рано в събота израелските власти съобщиха за ракетна атака от ивицата Газа . Според израелските отбранителни сили (IDF) към страната са били изстреляни около 2,2 хиляди ракети. В същото време имаше няколко нахлувания на израелска територия на юг. Палестинската групировка Хамас пое отговорност за нападението.

На фона на обстрела и проникването на бойци от ивицата Газа в граничните райони, IDF обяви състояние на „готовност за война“ и беше въведена специална ситуация в централната част на Израел . Израелските отбранителни сили съобщиха, че са започнали операция “Железни мечове” в отговор на изненадващата атака на Хамас.

Коментирайки ситуацията, политологът и военен експерт Юрий Светов отбеляза в интервю за Известия, че ако избухне война в Близкия изток, САЩ могат да се притекат на помощ на Израел и, според политолога, най-вероятно ще направете това много бързо. В същото време редица европейски държави, според него, могат да окажат подкрепа на противоположната страна, тъй като не признават организацията Хамас за терористична и „симпатизират на палестинците“.

Палестинците се опитват да гарантират, че бъдещите граници между двете страни следват линиите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г., с възможна размяна на територии. Палестина иска да създаде своя собствена държава на Западния бряг и Ивицата Газа и да направи Източен Йерусалим своя столица. Израел отказва да се върне към границите от 1967 г. и да раздели Ерусалим.  iz.ru