Рано сутринта на 7 октомври палестинските ислямисти Хамас нападнаха Израел от юг. По време на операция “Буря Ал-Акса” Хамас предприе масивна ракетна атака срещу Израел, като изстреля повече от 5000 ракети и рани няколкостотин души. Израел обяви началото на пълномащабна война и започна да призовава резервисти. Подробности в статията на Известия.

Мария Шаипова

Какво се случи в Израел на 7 октомври 2023 г

Атаката срещу Израел започна около шест сутринта в събота, 7 октомври, с ракетна атака. Стотици бойци на Хамас влязоха в Израел от ивицата Газа по въздух, суша и море. Според Ал Джазира израелската армия е загубила контрол над контролно-пропускателния пункт Ерез близо до град Ашкелон в южната част на страната.

Ислямистите нарекоха операцията си “Бурята на Ал-Акса”. В изявлението си ръководителят на военното крило на организацията Мохамед ал-Дейф обвини израелската страна в окупация и „многократни нахлувания в джамията Ал-Акса“ (през април израелската полиция се сблъска с палестинци близо до джамията на Храмовия хълм в Йерусалим).

Израелската полиция задържа палестинци близо до джамията Ал-Акса

Снимка: Getty Images/SOPA Images/Contributor

Според портала Israeli News, бойците са се разделили на малки групи и са навлезли в южните райони на страната, пробивайки граничните структури с джипове. Други кацнаха на израелска територия с помощта на делтапланери. Общо, според съобщения в медиите, седем региона на Израел са били превзети, няколко десетки души са били заловени, още около 900 души са ранени и повече от 100 са убити.

Атаката за израелските отбранителни сили (IDF) беше неочаквана и мащабна: страната отбеляза празника Йом Кипур – единственият ден в годината, когато в Израел няма радио и телевизионни предавания, магазините са затворени, а транспортът е прекъснат.

Засега не е възможно да се възвърнат окупираните райони. В Израел е обявено извънредно положение и всички образователни и развлекателни събития са отменени за утре.

Палестински бойци изстрелват ракети срещу Израел от ивицата Газа

Снимка: Getty Images/SOPA Images/Contributor

 

До обяд на 7 октомври израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви масово призоваване на резервисти и обяви, че страната е в състояние на война, че ще се бие до горчивия край.

Час по-късно израелските военновъздушни сили нанесоха удари по 17 военни цели и четири командни центъра на Хамас в ивицата Газа. В Палестина също беше обявено извънредно положение, по предварителни данни над 190 души са загинали, а около 1,5 хиляди са ранени.

Защо Хамас нападна Израел?

Хамас обвинява израелската страна, че е окупирала и нахлула в джамията Ал-Акса, една от трите основни мюсюлмански светини, която се намира на Храма (Елеонската планина) в Йерусалим. Според ислямския свят Ал-Акса стои на мястото на възнесението на пророка Мохамед.

От своя страна Израел неведнъж е изразявал намерението си да построи нов храм на Соломон на планината – в края на краищата на това място някога е стоял Ерусалимският храм.

Унищожен израелски танк

Снимка: Getty Images/Anadolu Agency/Contributor

 

Сблъсъците между араби и евреи се случват редовно на Елеонския връх. Една от причините беше скала, наречена „Основен камък“ („Even-ha-Shtiya“ на идиш и „As-Sakhra“ на арабски) – именно оттук, според двете религии, Господ е започнал създаването на Светът. И въпреки че и двете смятат това място за свято, мненията им се различават коренно.

Какво е Хамас

Хамас, Ислямското съпротивително движение, е управляващата партия в ивицата Газа от юли 2007 г. Движението е признато за терористично в Израел, САЩ, Канада, Япония и ЕС. В същото време Русия, Турция, Китай, Норвегия и някои ислямски страни не признават Хамас за терористична организация.

От гледна точка на движението цялата израелска територия трябва да принадлежи на арабите и в момента е окупирана. За да постигне целите си, бойното крило на Хамас редовно атакува Израел.

Ивицата Газа – какво е това

Ивицата Газа е специална територия на държавата Палестина, която граничи с Израел и се намира на брега на Средиземно море. Административен център на тази територия е град Газа.

Израелска атака срещу ивицата Газа

Снимка: Getty Images/Anadolu Agency/Contributor
Когато британските войски изоставят региона през 1947 г., той се разделя на две различни държави – арабска (Палестина) и еврейска (Израел). Територията на Газа стана част от нова арабска държава, която в резултат на войни попадна под контрола първо на Египет, след това на Израел, а от 2007 г. Ивицата Газа формира собствено правителство и силов блок.

Съдният ден на Израел

От 6 октомври до 26 октомври 1973 г. избухва конфликт между Израел и арабски фракции, по-късно наречен Войната на Йом Кипур в Тел Авив и Октомврийската война в арабския свят.

Армиите на Сирия и Египет нахлуха в Израел с надеждата да си върнат загубените през 1967 г. територии – Западния бряг (в израелската терминология – Юдея и Самария), Ивицата Газа, Синайския полуостров и Голанските възвишения. Този конфликт може да остане в историята като първото използване на ядрено оръжие в Близкия изток. Войната завършва с победа на Израел.

Египетски войски пресичат Суецкия канал през октомври 1973 г

Снимка: commons.wikimedia.org

“Мосад” – какво е това?

Мосад е националната разузнавателна служба на Израел и се счита за една от най-силните разузнавателни служби в света. В продължение на много години израелските разузнавателни служби практикуват „целенасочени операции“, насочени към унищожаването на лидерите на палестинския терор.

Войната между израелските разузнавателни служби и Хамас продължава от дълго време, силите се редуват да елиминират лидерите на вражеските движения.

iz.ru