Комисията по правата на човека на ООН обвини Израел във военни престъпления

0
16


Назначена от Съвета на ООН по правата на човека експертна комисия обвини Израел, че умишлено е унищожил здравния сектор в ивицата Газа по време на войната срещу палестинското ислямистко движение „Хамас“, предаде ДПА.

В оповестен днес доклад независимите експерти по правата на човека отправят обвинения срещу Израел в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на военната си офанзива в крайбрежния палестински анклав.

„Комисията констатира, че Израел е провеждал съгласувана политика за унищожаване на системата на здравеопазване в ивицата Газа. Израелските сили за сигурност умишлено са убивали, ранявали, арестували, задържали, малтретирали и измъчвали медицински персонал и са се насочвали към медицински превозни средства, което представлява военно престъпление – умишлено убийство и малтретиране, както и престъпление срещу човечеството като унищожаване“, се казва в доклада.

Независимата международна анкетна комисия беше създадена от ООН, за да проучи ситуацията в окупираните палестински територии и Израел, съобщи БТА.

В последния си доклад експертната комисия даде също така и оценка на отношението към заложниците, отвлечени от палестински бойци в ивицата Газа на 7 октомври миналата година, както и на отношението към палестинските затворници в израелски затвори.





Източник 24часа