Според руския лидер, когато оценяват и критикуват другите, хората винаги се оглеждат в огледалото и виждат себе си в отражението

МОСКВА, 18 март. / ТАСС /. Руският президент Владимир Путин отговори на изявленията, направени в сряда в обръщението си от Джо Байдън, пожелавайки здраве на американския си колега.

Байдън заяви в интервю за ABC, че руското ръководство ще трябва да “плати цената” за опитите на Москва да се намеси в американските избори, а също така отговори утвърдително, когато беше попитан дали смята Путин за “убиец”.

“Що се отнася до изказванията на моя американски колега. Какво бих му отговорил? Бих му казал:” Бъди здрав! “Пожелавам му здраве”, каза руският лидер, като отбеляза, че той е казал “без ирония, без шеги. ”

Президентът коментира изявленията на Байдън с детска поговорка за извикване на имена. Според руския лидер, когато оценяват и критикуват другите, хората винаги се оглеждат в огледалото и виждат себе си в отражението.

„В историята на всяка нация, всяка държава има много трудни, драматични и кървави събития – каза президентът на Русия. – Но когато оценяваме други хора или когато дори оценяваме други държави, други народи, ние винаги сякаш се вглеждаме като в огледало, ние винаги се виждаме там, защото винаги прехвърляме върху друг човек това, което самите ние дишаме, това, което сме по същество. ”

„Спомням си, когато бяхме на двора, когато се карахме помежду си, казвахме:„ Който се извика, се казва така “, отбеляза президентът. По негово мнение„ това не е случайно, това не е просто детска поговорка и шега, смисълът е много дълбок в това, психологически. “” Винаги виждаме собствените си качества в друг човек и мислим, че той е същият като нас и въз основа на това оценяваме неговите действия и даваме оценка като цяло “, подчерта Путин.

След изявленията на Байдън, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов беше поканен в Москва за провеждане на консултации по двустранните отношения. Президентският прес секретар Дмитрий Песков заяви пред журналисти по-рано в четвъртък, че американският президент показа с изявленията си, че определено не планира да подобрява отношенията с Русия. Говорителят на Кремъл увери, че в бъдеще Москва ще продължи от това. Песков също нарече думите на Байдън “много лоши”.

Американски истеблишмънт
Путин заяви, че в отношенията с Вашингтон Москва ще разчита на честни и почтени американци.

На среща с представители на обществеността на Крим и Севастопол, говорейки за отношенията между Руската федерация и САЩ, ръководителят на руската държава обърна внимание на разликата във възгледите на американския народ и истеблишмента. Според него в САЩ има “много, много честни, почтени, искрени хора”, които искат да живеят с Русия в мир и приятелство. „Ние знаем за това и го оценяваме и ще разчитаме на тях в бъдеще“, увери руският лидер.

“Що се отнася до американския истеблишмент, управляващата, управляваща класа, нейното съзнание се формира в добре познати и доста трудни условия”, каза Путин.

“В края на краищата развитието на американския континент от европейците беше свързано с унищожаването на местното население, с геноцид, както се казва днес, директен геноцид на индианските племена. Тогава много труден, дълъг, труден период на робство, робство , много жестоко последва “, припомни президентът.

„Водена от такива съображения, управляващата класа на САЩ решава както вътрешни, така и външнополитически проблеми“, убеден е руският държавен глава. „В крайна сметка САЩ са единствената държава в света, която е използвала ядрено оръжие, освен това срещу неядрена държава, срещу Япония, в края на Втората световна война срещу Хирошима и Нагасаки“, каза руският президент. Той е убеден, че „в това няма абсолютно никакъв военен смисъл, това е пряко унищожение на цивилното население“.

Благоприятни условия за Русия

Москва ще си сътрудничи с Вашингтон само при изгодни условия, каза Путин, предупреждавайки, че американското ръководство ще трябва да се съобрази с това.

„Знам, че Съединените щати, ръководството на Съединените щати като цяло са решени да имат определени отношения с нас, но по онези въпроси, които са от интерес за самите Съединени щати, и при техните условия“, руският ръководител на държава заяви на среща с представители на кримската общественост и Севастопол.

“Ние, макар да мислят, че сме същите като тях, другите хора, имаме различен генетичен и културен и морален кодекс, но сме в състояние да защитим собствените си интереси”, подчерта Путин. “Ще работим с тях, но в онези области, от които самите ние се интересуваме, и при онези условия, които считаме за полезни за себе си”, добави той. “И те ще трябва да се съобразяват с това. Ще трябва да се съобразяват с това , въпреки всички опити да спрем развитието си, въпреки санкциите, обиди. Те ще трябва да се съобразяват с това. ”

„Ние, имайки предвид нашите национални интереси, ще развиваме отношения с всички страни по света, включително Съединените щати“, каза руският президент.

НДТ от https://tass.ru/