Непремереното изказване на американския президент Джо Байдън, че руският му  колега Владимир Путин е „убиец“ и че той ще „си плати“ за руската намеса в изборите в САЩ през миналата година възпламени нова Студена война между САЩ и Русия.
Руското външно министерство извика посланика си в Съединените щати за консултации в Москва.
Председателят на руската Държавна Дума – Вячеслав Володин определи изявлението на американския президент като атака срещу страната. “Да наричаш президента Владимир Путин “убиец” и да заплашваш, че “ще го накараш да си плати” е атака срещу Русия”, заяви той.

“Това е истерия от безсилие. Путин е наш президент и нападките срещу него са нападки срещу страната ни”, написа в акаунта си в мрежата “Телеграм” Вячеслав Володин.

“С тези изявления Байдън оскърби гражданите на нашата страна”, допълни Володин, вторият човек в руската президентска администрация от 2011 до 2016 г.
Американското разузнаване твърди, че Путин е упълномощил „редица руски правителствени организации“ да извършат операции с цел „да очернят кандидатурата на президента Байдън и Демократическата партия, подкрепяйки бившия президент Тръмп“.
Друга основна задача на тези действие е била да „подкопаят общественото доверие в изборния процес и изостряйки социално-политическото разделение в Съединените щати.
Кремъл отрече в сряда тези констатации, определяйки ги като „абсолютно неоснователни“. Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че Русия не се е намесвала в изборите в САЩ и „не участва в кампании срещу никой от кандидатите“.

На този фон Байдън коментира, че за четири десетилетия в политиката е опознал руския президент „относително добре“ и не вярва, че той има душа. Запитан дали смята, че Путин е убиец, американският президент отговори утвърдително.

Въпреки обтегнатите отношения между двете страни, Байдън отбеляза, че е възможно да работят заедно, „когато е в наш взаимен интерес“. Той посочи като пример подновяването на ядрено споразумение СТАРТ.
Междувременно Ройтерс съобщи, че Вашингтон най-вероятно ще наложи на Москва нови санкции още през следващите дни, позовавайки се на информация от три източника.
Сега въпросът е как 68-годишният Путин ще отговори на думите на 78-годишния Байдън.

Грубото обвинение на американския президент Джо Байдън, нарекъл президента на Русия Владимир Путин убиец (killer), показва отчаянието на Вашингтон и неспособността му да се държи в рамките на приличието, заявява коментатор на руската агенция РЕГНУМ.

“Запитан в интервю за Ей Би Си нюз дали смята Путин за убиец, Байдън отвърна, че да – смята го. Лидерът на американските демократи намери за уместно да отговори утвърдително на провокационния журналистически въпрос”, напомня авторът.
Той обръща внимание, че изявлението бе направено в навечерието на седмата годишнина от присъединяването на Крим към Русия. САЩ получиха този удар през 2014 г., през управлението на Путин, и няма да го забравят.

Друг повод да демонстрират омраза към Москва е ситуацията с пандемията. Русия се справи с тази беда по-добре от САЩ и много европейски страни, именно в Русия бе изобретена първата ваксина срещу Covid-19, одобрена от десетки държави, се казва в материала.

Ключовият въпрос, на който не дадоха отговор нито президентът на САЩ, нито обкръжението му, е дали Байдън разбира, че е прекрачил “червената черта”, отвъд която езикът на дипломацията представа да е такъв, пише “Росийская газета”. Грубите ругатни и унизителните ужилвания, разменяни на предизборни дебати в Америка, са абсолютно неприемливи, когато политици говорят за чуждестранни държавни лидери, изтъква вестникът.

Сега експертите гадаят дали провокационно-оскърбителният отговор на Байдън е обмислена линия на Белия дом, поел курс към пълно скъсване на отношенията с Русия, или последица от напредналата възраст и особеностите в мисленето на американския лидер, добавя московският официоз.

Взаимната враждебност на Русия и Запада стигна висини (или по-точно дъно), каквито май не е имало и в най-напрегнатите моменти от Студената война. Дори президентът на САЩ Роналд Рейгън, наричал Съветския съюз “империя на злото”, не отправяше небрежно толкова гръмки думи лично срещу главата на противоборстващата държава, четем в коментар, разпространен от агенция РОСБАЛТ.
Независимо от радикалните антируски изявления на Байдън Русия и САЩ би трябвало да се опитат да намерят допирни точки. Днешната администрация във Вашингтон все още има исторически шанс за това, а и пространство от възможности, заявява пред “Известия” Константин Косачов, зам.-председател на руския сенат.
Според експерти, цитирани в статията, обвиненията към Русия и изразите на готовност за сътрудничество в сфери “от взаимен интерес” явно ще звучат успоредно през целия мандат на Байдън.

Думите на американския президент сочат, че САЩ нямат намерения да градят отношения с Москва, казва обаче политологът Никита Данюк, говорил пред “Взгляд”. “Американците целенасочено вървят към изостряне и ответната реакция трябва да е пределно твърда”, настоява той.

Не е ли убиец самият Байдън, пита авторът на материал от “Комсомолская правда”.
По време на вицепрезидентския мандат на Байдън в конфликти, разпалени със съдействието на американците, загинаха:
– В Либия – близо 100 000 души.
– В Сирия – близо 600 000 души.
– В Донбас – близо 15 000 души.
Това са само най-ярките и трагични примери – войни, на които краят не се вижда и до днес. Оставям настрана “дреболии” като освобождаването на Ракка или Мосул, от които не остана камък върху камък, добавя публицистът.
Байдън заяви пред Ей Би Си, че руският лидер “ще си плати”, след като доклад на американското разузнаване подсили твърденията, че Путин стои зад намеса на Русия в американските избори. Москва извика своя посланик във Вашингтон за консултации и “анализ какво да правим и накъде да се движим в контекста на отношенията със САЩ”, цитира “Комерсант” снощно изявление на руското външно министерство. С посланика ще разговарят не само дипломати, но и “представители на други ресорни ведомства”, уточнява изданието.
“Комерсант” отбелязва, че според доклада в американските президентски избори, изгубени от Доналд Тръмп, на негова страна “са действали освен Русия и други външни сили – Иран, Венецуела, Куба и дори движението Хизбула”, но не и Китай с “нескритото му негативно отношение” към Тръмп по време на надпреварата.
За Белия дом “днес е неизгодно да подчертава темата за китайска намеса, тъй като ще излезе, че Пекин, обявил се срещу Тръмп, е помогнал на Джо Байдън да спечели изборите”, пояснява американистът Владимир Василиев.

Трудно и опасно е да ругаеш Китай – бурята от търговски войни бездруго обрули американската икономика. Да критикуваш Русия и нейния президент обаче е лесно и приятно, подхвърля авторът на коментар в същия брой.

Заплахата на Байдън, че Русия ще си плати за намесата в изборите от 2020 г., е просто театър. Байдън не умее да говори на дипломатически език, докато Путин неведнъж се е проявявал като експерт в дипломацията и общува професионално с всички лидери, цитира на сайта си руската телевизия РЕН ТВ мнение на нюйоркския журналист Роберто Кесада.
Според него думите на Байдън само открояват стремежа на Щатите чрез “изкуствена мъгла” да отвлекат вниманието от вътрешните проблеми – прехода на властта, коронавируса и безработицата, и да го насочат към “външния противник”.

Поведението на висшите американски лидери от години вече напомня детски игри в пясъчника. Много се надявам Путин също да мисли така и да не се обиди истински на Байдън, пише журналист от “Московский комсомолец”.

Как може да се сърдиш на един разсеян възрастен джентълмен, който не само старателно имитира супермен, но май наистина е убеден, че е супермен? Човек не се сърди на такива хора. Човек ги съжалява. Макар че всъщност трябва да съжаляваме за руско-американските отношения, резюмира наблюдателят.
https://lupa.bg/