Републиканците ще проведат конкурси за номиниране в 15 щата, а демократите в 15 щата и една територия в Супер вторник, деня, в който обикновено започват президентските надпревари.

Президентът Байдън остава фаворит за демократите и не се изправя пред сериозни съперници. Сред щатите, които гласуват във вторник, е Минесота, родният щат на конгресмен Дийн Филипс, който се бори с г-н Байдън и може да претърпи поражение в родния си щат. Въпреки че писателката Мариан Уилямсън беше приключила дългосрочната си кампания, тя я прекрати, след като завърши пред Филипс на първичните избори в Мичиган.

Бившият президент Доналд Тръмп е фаворит за номинацията на Републиканската партия, но бившият Юнайтед Посланикът на нациите Ники Хейли все още е в надпреварата. Хейли все още не е спечелила нито един щат, въпреки че е събрала някои делегати по пътя.

Има стотици заложени делегати както за демократите, така и за републиканците в Супервторник, но нито г-н Байдън, нито Тръмп ще успеят да спечелят достатъчно делегати, за да осигурят номинацията на 5 март. CBS News изчислява, че най-рано г-н Тръмп може да спечели номинацията е 12 март, а най-рано г-н Байдън е 19 март.

Кои щати гласуват в Супер вторник 2024 г.?

Републиканците провеждат първични избори в следните щати:

АлабамаАрканзасКалифорнияКолорадо Мейн Масачузетс МинесотаСеверна КаролинаОклахомаТенесиТексас ВърмонтВирджиния

Републиканците провеждат събрания в следните щати:

АляскаЮта

Демократите провеждат първични избори в следните щати:

АлабамаАрканзасКалифорния niaКолорадо МейнМасачузетсМинесотаСеверна КаролинаОклахомаТенесиТексасЮтаВърмонтВирджиния

Демократи провеждат събрания на следната територия на САЩ в Американска Самоа.

Срещите на Демократическата партия в Айова бяха изцяло по пощата от януари и ще публикуват резултатите си на 5 март, за да се съобразят с календара на Националния комитет на Демократическата партия.

Състоянието на Супер вторник едни и същи ли е всеки изборен цикъл?

В случай на първични избори окончателните решения за датите се определят от законодателните органи на щата — включително тези на Супер вторник. Всеки щат представя предложение за дата на Демократическата и Републиканската национални партии и партиите одобряват датите. Ако щатите не са доволни от датата, определена от партиите, те могат да решат да проведат първичните си избори на избраната от тях дата, но рискуват да получат санкции от партиите. Събранията се организират от държавни партии, така че законодателните органи на щатите не играят роля в тези състезания.

Според Барбара Норандър, почетен професор в училището по управление и обществена политика в Университета на Аризона и автор на книгата от 1994 г. “Супер вторник”, Супер вторник започна през 1988 г., когато южните щати искаха да се координират, за да номинират по-умерен кандидат.

Оттогава други щати се присъединиха към бандата на Супер вторник. Като издигне своите първични избори и участва в Супер вторник, даден щат може да има повече влияние в президентските избори.

Колко делегати могат да бъдат грабнати в Супер вторник?

Има 865 републикански делегати, които могат да бъдат грабнати в Супер вторник. Кандидатът на републиканците се нуждае от 1215 делегати от 2429, за да спечели номинацията.

Ето прогнозите за делегатите на GOP на CBS News до Супер вторник.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който впоследствие отпадна, има девет делегати, а Вивек Рамасвами, който също отпадна, има трима делегати.

Демократите се борят за 1420 делегати. Кандидатът на демократите се нуждае от 1968 делегати, необходими за победа, от общо 3934 делегати.

Пълен списък на щатите за Супер вторник и брой делегати за 2024 г.

Ето заложените републикански делегати по щат:

Алабама: 50 Арканзас: 40Аляска: 29Калифорния: 169Колорадо: 37Мейн: 20Масачузетс: 40Минесота: 39Северна Каролина: 74Оклахома: 43Тенеси: 58Тексас: 161Юта: 40Вермонт: 17Вирджиния: 48

Ето заложените делегати от Демократическата партия по щат:

Алабама: 52Американска Самоа: 6Arka nsas: 31Калифорния: 424Колорадо: 72Айова: 40Мейн: 24Масачузетс: 92Минесота: 75Северна Каролина: 116Оклахома: 36Тенеси: 63Тексас: 244Юта: 30Върмонт: 16Вирджиния: 99

Хънтър Уудол, Грейс Казариан, Ани Брайсън, Джейк Росен, Оливия Ри naldi, Shawna Mizelle и Katrina Kaufman допринесоха за това отчет.

Източник: cbsnews.com