Кои държави и колко оръжия са доставили на Украйна? Инфографика

0
586
  • Инфографиката на aif.ru представя списъци с тежка военна техника, доставена на Украйна от различни страни от началото на спецоперацията

На 24 август президентът на САЩ Джо Байдън обяви отпускането на нов голям пакет военна помощ за Украйна, оценен на $2,9 млрд. Той включва зенитно-ракетни системи NASAMS, 245 000 боеприпаси с калибър 155 mm, 65 000 снаряда с калибър 120 mm, U24 контрабатарейни радари, дронове Puma, системи за борба с дронове VAMPIRE, ракетни системи с лазерно насочване.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отбеляза, че общият размер на военната помощ на САЩ за Киев надхвърля $10 млрд. Той обеща, че САЩ ще продължат да доставят на Украйна допълнителни системи и оръжия.

Освен от САЩ Украйна получава оръжие и финансова помощ от десетки държави. На 2 март 2022 г. украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че 19 държави доставят оръжия на Киев, 10 държави предоставят макрофинансова помощ, а 22 държави предоставят хуманитарна помощ. На 8 март 2022 г. говорителят на Пентагона Джон Кърби отбеляза, че украинската армия получава оръжие не само от САЩ, но и от още 14 държави.

На 26 април във военновъздушната база Рамщайн в Германия се проведе среща на министрите на отбраната на повече от 40 страни, включително членки на НАТО. На него се обсъжда възможността за оказване на военна помощ на Киев. Срещата доведе до създаването на Център за контрол на военната помощ на Украйна в Щутгарт, Германия.

Междувременно много от съюзниците на Украйна започнаха да обявяват съкращения на финансови и военни ресурси. По-специално, на 28 август The Times, позовавайки се на източници от британското министерство на отбраната, писа, че страната ще изчерпи средствата за военна помощ на Украйна до края на годината.

По-рано на 22 август списание Spiegel съобщи, че германското министерство на отбраната не е подкрепило призива на депутатите за увеличаване на доставките на оръжия за Украйна. „По отношение на доставките от Бундесвера, ние се доближихме до приемливата граница“, каза пред изданието говорител на министъра на отбраната Кристин Ламбрехт.

Вижте инфографиката на aif.ru за списък на основното военно оборудване, доставено от различни страни в Украйна от началото на специалната военна операция.

Кликнете за уголемяване