Родители на четвъртокласници от ОУ „Христо Ботев“ в Добрич се събраха на протест в двора на училището срещу решението на директора да пенсионира класния ръководител на децата им г-жа Иванка Конанова. „Децата ни са последна година в начален етап на обучение. Предстои им национално външно оценяване и смятаме, че е редно г-жа Конанова да ги учи още една година. За нас е важно качеството на преподаване, а тя е доказан педагог с висок професионализъм и държим тя да им е още една година класен ръководител и учител. Всички говорят, че най-важни са децата, а в случая за тях не се мисли. Не смятаме, че един учител ще постигне същото за една година, и то в четвърти клас, последната им в началния етап“, коментираха родителите.

От своя страна, директорът на учебното заведение Красимира Георгиева обясни, че тази година в ОУ „Христо Ботев“ на пенсиониране подлежат общо шестима учители и тя не може да направи компромис само за един човек. Като директор тя е длъжна да се съобразява и с разчетите на бюджета си, който касае издръжката на цялото училище и всички преподаватели в него. Що се касае до обучението на четвъртокласниците, тя е категорична, че ще има приемственост и децата няма да бъдат обезщетени. Учител на другия четвърти клас също се пенсионира сега. „Родителите на този клас дойдоха при мен още през юни месец. Аз им обясних мотивите си за решението, поговорихме и те ме разбраха“, каза Георгиева.

Иванка Конанова е придобила право на пенсиониране на 21 август. Едва след тази дата тя научава за решението на директора. „Бяхме се разбрали с родителите да им съобщя за решението на директора, когато го науча. Казах им, че аз в този спор няма да участвам и ще се подчиня на решението на директора, каквото и да е то“, каза г-жа Конанова.

Родителите са изпратили писмо с искането си г-жа Конанова да остане още една година класен ръководител на децата им до служебния министър на образованието, както и до омбудсмана на републиката. Заявиха още, че ако желанието им не бъде удовлетворено, няма да пуснат децата си на националното външно оценяване на четвърти клас през месец май. НДТ