Кметът Елена Балтаджиева с награда златен пръстен за заслуги в опазване на културното наследство и развитието на туристическия потенциал

0
1184

Доц. д-р Бони Петрунова,  директор на Националния исторически музей – София и ръководител на разкопките в Калиакра, в присъствието на г-н Пенко Георгиев, директор на Исторически музей Каварна, връчи грамота и първият златен пръстен – реплика на г-жа Елена Балтаджиева, кмет на община Каварна, за принос по опазване на културното наследство и работа по популяризирането на средновековната българска столица Калиакра и като цяло на Северното Черноморие.

Доц. д-р Петрунова изказа благодарности за това, че с финансовата помощ на община Каварна и на Българския институт по археология към БАН, групата от археолози и стажанти, както и местни жители и студенти под нейното ръководство имат възможност да проучват района на Калиакра.

„Пръстенът на Георги“ е най-красивият пръстен от средновековието намерен у нас. Затова и доц. д-р Бони Петрунова учредява награда златен пръстен за заслуги на личности, допринесли за опазване на културното наследство и за развитието на туристическия потенциал.

„Г-жа Елена Балтаджиева е първият носител на този приз“ – сподели доц. д-р Петрунова. Кметът Елена Балтаджиева благодари за честта, с която е удостоена и поясни, че ползотворната съвместна работа ще продължи и занапред. https://www.kavarna.bg

Добрич, 27 август /Юлияна Христова, БТА/
Директорът на Националния исторически музей /НИМ/ доцент д-р Бони Петрунова, която е дългогодишен ръководител на археологическите разкопки на Калиакра, връчи грамота и реплика на златен пръстен, открит на историческия нос, на кмета на Каварна Елена Балтаджиева, съобщи пресцентърът на общината. Отличието е за принос на Балтаджиева в опазването на културното наследство и за популяризиране на средновековната българска столица на Калиакра.
Бони Петрунова е отбелязала финансовата подкрепа на община Каварна и на Националния археологически институт с музей при БАН на екипа археолози и студенти, които всяко лято проучват средновековната морска столица на България.
Златният пръстен-печат, който е от известния Калоянов тип и е датиран от втората половина на 14-и век, бе открит при археологическата експедиция през 2019 година. Археолозите смятат, че накитът с изящна украса е принадлежал на внука на деспот Добротица. Надписът и монограмът сочат неговия притежател – Господин Георги Палеолог. С репликата на пръстена ще бъдат отличавани обществени дейци, допринесли за опазване на културното наследство.
Кметът на Каварна е първият носител на този приз, е заявила доцент д-р Бони Петрунова.