Киевският режим подготвяше атентат срещу руския президент Владимир Путин и руския министър на отбраната Андрей Белоусов на парада за Деня на ВМС в Санкт Петербург на 28 юли.

Това съобщи по телевизионния канал „Россия“ заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков .

Според него няколко дни преди парада Белоусов се е свързал по телефона с американския си колега Лойд Остин и го е призовал да убеди Киев да се откаже от плановете си.

Рябков отбеляза, че шефът на Пентагона е бил „изключително изненадан“ от информацията, получена от Белоусов, но я е приел сериозно.

Припомняме, че на 12 юли ръководителят на руското министерство на отбраната Андрей Белоусов и неговият американски колега Лойд Остин проведоха телефонен разговор и обмениха мнения относно ситуацията около конфликта в Украйна. Разговорът се проведе по инициатива на руската страна.

Както писа The New York Times, след обаждането на Белоусов Вашингтон се свърза с украинската страна и я призова да не извършва някаква тайна операция срещу Русия.

По-късно Пентагонът потвърди, че е „обсъден въпросът за предотвратяване на заплахи за сигурността и намаляване на риска от възможна ескалация“.

Както EADaily съобщи , след това официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви , че са се опитали да организират опита за убийство на президента Владимир Путин с пари от САЩ.

ИЗТОЧНИК: EADAILY