Каталог и карта на занаятите в област Добрич изготвя фондация „Добруджа – история, традиции и култура“

0
627

Фондация „Добруджа – история, традиции, култура“ прави проучване на действащите занаятчии в Добричка област. Целта е изготвяне на каталог и карта на занаятите, тяхното популяризиране и покана на занаятчиите за участие във фестивал, планиран за края на септември в архитектурно-етнографски музей на открито (АЕМО) „Старият Добрич“.

Дейностите се осъществяват по проект на стойност 3000 лева, отпуснати от Община град Добрич по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета за 2022 година, каза за БТА неговият ръководител Даниела Тодорова.

Към момента са разпратени писма до общините и различни институции в областта с молба за предоставяне на информация за действащите занаятчии и хора на изкуството в Добричко. „Предвидили сме да ни окаже съдействие и специалист – етнограф, културолог или историк, и сме в процес на разговори с хора от бранша“, допълни Тодорова.

При желание, занаятчиите ще бъдат включени в каталога и картата и ще участват във фестивала, където ще могат да предадат своите знания и умения на любознателни посетители. Картата и каталогът със снимков материал и кратка информация за всеки майстор ще бъдат достъпни в електронен формат и на печат в ограничен тираж, допълни Тодорова.

БТА