Каварна част от литературното турне на Национални Културни Празници Албена-2023

0
233

Вчера, XXVI издание на Национални Културни Празници Албена-2023 гостува в Каварна. Градът ни е част от литературния форум за двадесет и четвърти път – припомниха организаторите на събитието. Тази година публиката в Каварна се запозна с новите книги на писателите Енчо Господинов, Надя Попова, Боян Ангелов, Иван Есенски, Стоян Райчевски, Атанас Звездинов, Петър Андасаров и Иван Гранитски.

В една от залите на Художествена галерия „Хр. Градечлиев”, където се проведе събитието, част от Националните културни празници, Иван Гранитски заяви, че тазгодишният акцент на празниците е историческата памет за рода и Отечеството. Темата е свързана със 110-ата годишнина от Балканската война, която по думите на издателя е една от най-справедливите и велики войни за България и 120 години от Илинденско-Преображенската епопея.

Изданията на тази тематика бяха представени от техните автори. Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов е посветил книга на първия български литературен критик и стълб на българското Възраждане Нешо Бончев. Творбата на Стоян Райчевски е за героят от Одрин ген. Георги Вазов, под печат е следващата книга от поредицата „Дълг и чест” – за Владимир Вазов. Известният поет и баснописец Атанас Звездинов е написал книга за композитора, музикант и диригент Дико Илиев.

Представени бяха и новите стихосбирки на Надя Попова, Иван Есенски и Петър Андасаров.