Историческият музей в Балчик ще запознава деца от страната и чужбина с родните традиции, бит и култура

0
393

Историческият музей в Балчик ще запознава деца от страната и различни краища на света с българските традиции, бит и култура в рамките на своя нов проект „С България в сърцето“, се съобщава на Фейсбук страницата на културния институт. Инициативата предвижда веднъж месечно екипът на музея да организира възстановки на живо и онлайн – за възпитаниците на български неделни училища зад граница, със съдействието на състави от региона и страната.

„Във всеки един от нас живее България. Носим я в душата, в сърцето, в спомените си; носим я в надеждата за утрешния ден. Няма значение в коя точка на света се намираме, колко километра или океана ни разделят от родната земя – докато сърцето ни пулсира, любовта към нея ще се възражда отново и отново. За магията на българския фолклор няма възраст, няма граници“, казват от музея в Белия град.

Проектът започва на 16 декември, петък, от 16:30 часа в залата за временни изложби на културния институт с коледна работилница за автентични български сурвакници. Занятието ще даде възможност на деца между шест и дванадесет години да се запознаят с традициите, свързани с коледно-новогодишните празници, и символиката на материалите, от които се правят сурвачките.

Предварителни записвания се приемат на телефон 0896 63 29 63 до 13 декември. Всички материали са осигурени от Историческия музей.

БТА