Искаме центърът на Добрич да няма нужда от ремонт в следващите 20 и повече години, каза кметът Йордан Йорданов

0
276

В края на юли Общинският съвет ще дебатира и гласува предложението на Община Добрич за теглене на кредит до 12 милиона лева за ремонт на центъра. Искаме да го направим веднъж завинаги и в следващите 20 и повече години истински да няма нужда този център да се ремонтира, каза пред журналисти кметът на областния град Йордан Йорданов.

За днес е насрочена среща с фирмата, която изготвя заданието за новия облик, допълни той. До две седмици Общината трябва да получи финалния му вариант, след което ще бъде обявен международен конкурс. Има вероятност обаче конкурсът да бъде удължен с един месец, тъй като обявяването му на 1-ви август води след себе си невъзможност на всички желаещи архитектурни бюра да вземат участие, поясни Йорданов.

Ако не получи съгласието на местния парламент за поемане на дългосрочния дълг, Общината няма възможност да извърши ремонта нито със собствени, нито с друг вид привлечени средства, каза кметът.

Според градоначалника, мандат 2019 – 2023 г. може да се окаже нулев за общините заради пандемията, войната в Украйна и инфлационната криза, които забавиха или отложиха за неопределено време въвеждането на новия програмен период и Плана за възстановяване и устойчивост.

Към днешна дата не се очертава програмният период да започне в рамките на настоящата година, а за Плана за възстановяване и устойчивост се говори, че може да започне през септември. Дори тогава обаче общините ще се нуждаят от над шест месеца технологично време, каза Йорданов. Така, в най-добрия случай, през лятото на 2023 г. ще започнат дейности по различни проекти.

БТА