Нито едно общинско училище в Добрич няма да открива групи за предучилищно образование

0
283

Нито едно от 12-те общински училища в Добрич няма да открива групи за задължително предучилищно образование поради невъзможност да изпълнят всички изисквания на Наредбата за предучилищното образование, съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Директорите на учебните заведения имаха срок до 30  юни да уведомят писмено Общината дали планират такива групи и, ако да, дали могат да изпълнят всички условия на наредбите за предучилищното образование и за физическата среда, информационното и библиотечното обслужване, припомни тя.

Две средни и едно основно училища в областния град ще минат на едносменен режим на обучение, каза още д-р Баева. Това са СУ „Св. Климент Охридски“, СУ „Петко Р. Славейков“ и ОУ „Христо Ботев“. Със съгласието на министъра на образованието е удължен срокът за някои училища. От общинските на двусменен режим остава само Езикова гимназия „Гео Милев“, но и тя постепенно ще премине към едносменно обучение чрез редуциране броя на паралелки с една.

Започват обичайните летни ремонти на детски ясли и социални услуги в града, информира заместник-кметът. Нереализираният миналата година ремонт на покрива на детска ясла №5 „Пролет“ на ул. „Екзарх Антим I” ще бъде възобновен всеки момент. Другата по-голяма инвестиция е частично саниране на двете сгради на детска ясла №6 „Първи юни“ на улиците „Карвуна“ и „Васил Петлешков“.

В социалните услуги най-мащабният планиран ремонт е на къщичките в Комплекса за деца и младежи с увреждания, каза още д-р Баева. Продължава и рехабилитацията на Дома за стари хора и Дневен център „Палитра“, където ще бъдат ремонтирани защитените жилища. Ще бъде обновен и включен в базата на Центъра за социална рехабилитация и интеграция третият етаж от сградата, който навремето е бил приют.

БТА