Информация от ОД “Земеделие“ – гр. Добрич, към 19.05.2022 г. във връзка със запитване от местни медии

0
970

 

В периода 26 март – 3 май бе извършено второ теренно обследване на 10% от площите засети с есенници от Експертна областната комисия, с цел установяване състоянието им в Област Добрич. Взеха участие членове на комисията от следните структури – ДЗИ–Ген.Тошево, ОД по безопасност на храните -Добрич, ОД на ДФ ”Земеделие” и ТЗ по Апробация и семеконтрол – гр.Добрич, НССЗ – ТОО  Добрич.

Общо площите засяти с есенници в обл.Добрич са 1 332 750 дка, като от тях :

-1 201 600 дка – пшеница;

– 59 640 дка – ечемик;

– 71 510 дка – рапица.

Към настоящия момент състоянието на есенниците е в преобладаващо добро и много добро състояние.

ПШЕНИЦАТА И ЕЧЕМИКА са в много добро – 40%,  добро – 55%, средно – 5%

ФАЗА НА РАЗВИТИЕ :  – Към момента на обследването пшеницата и ечемика са във фенофаза “изправяне на стъбло 1-ви – 2-ри лист”.

              ФИТОСАНИТАРНОТО СЪСТОЯНИЕ на есенниците, относно болести и неприятели към момента на обследването е следното :

БОЛЕСТИ : От болестите от фитопатогенен характер, които да са от икономическо значение се наблюдава брашнеста мана – на около 5% от площите. Пшеницата е най-податлива на брашнеста мана  по време на интензивен растеж и след пролетно подхранване с азотни торове. Развитието на патогена започва от най-долните листа и постепенно обхваща, и горните. Влажните условия и гъстите посеви благоприятстват развитието.

НЕПРИЯТЕЛИ : Вредна житна дървеница – Във всички агроекологчни райони на областта е започнала пролетната миграция на възрастните дървеници. Земеделските стопани следва да наблюдават посевите и да следят за ПИВ /праг на икономическа вредност/, като контролът следва да бъде съобразен с добрите растителнозащитни практики.

ЗАПЛЕВЕЛЯВАНЕ : Като цяло посевите са чисти от плевели, полетата са третирани с регистрираните за целта хербициди.

ЗИМНАТА МАСЛОДАЙНА РАПИЦАКъм момента  на обследването рапицата е в добро състояние, фазата на развитие е „начало на цъфтеж” и „масов цъфтеж”. Полетата в голямата си част са чисти от плевели и не се наблюдават болести от фитопатогенен характер. От типичните неприятели в посевите се констатира рапичен цветояд и рапичен стъблен скритохоботник.

По оперативни данни , набирани за нуждите на Министерство на земеделието, към 19.05.2022г. в обл.Добрич са засети 845150 дка с маслодаен слънчоглед и 906340 дка с царевица за зърно. Пролетната сеитба при слънчогледа и царевицата в по-голямата си част е приключила.

От площите със зимна маслодайна рапица са пропаднали общо 8518 дка , които вероятно ще бъдат презасадени с пролетни култури.